21 juni 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

En skarpskyttermedalje fra Nobelkomiteen? Tegning: Carlos Latuff.• Barack Obama er øverstkommanderende for de brutale okkupasjonshærene i Afghanistan og Irak.
• Obama viderefører krigspolitikken til George Bush, han har til og med beholdt Bush sin krigsminister, Robert Gates.
• Det første president Obama gjorde etter at han fikk fredsprisen, var å godkjenne at 30.000 nye soldater skal sendes til Afghanistan.

Det er skapt et bilde av Barack Obama som den nye Messias. Men Obama reproduserer politikken til Bush, bare pakket inn med andre ord. Forandring – change – var slagordet som president Barack Obama gikk til valg på. En svart president i USA er i seg sjøl historisk. Men bortsett fra det består forandringen i forhold til regimet til George Bush stort sett i retorikk fra en begavet orator.

{tab=Motdemonstrasjon kl 1800}Møt opp ved Jernbanetorget torsdag 10. desember og vis hva du mener om Nobelpristildelinga. Appeller ved bl.a. Cindy Sheehan, amerikansk fredsaktivist og Palestinakomiteen. En rekke organisasjoner, blant dem Kommunistisk plattform og ML-gruppa Revolusjon, slutter opp om arrangementet som har parolefrihet. Oslo blir beleiret, makta kan finne på å stanse busser, tog og T-baner – vær ute i god tid!

{tab=Våre paroler}• «Amerikansk lederskap?» Nei takk!
• Ingen fredspris til krigsforbrytere!
• USA ut av Afghanistan og Irak!
• Alle norske soldater ut av Afghanistan nå!
• Støtt den irakiske og afghanske motstanden!

{tab=Unntakstilstand}2.600 norske politifolk og flere hundre amerikanske sikkerhetsvakter og agenter i følget til Obama beleirer Oslo under presidentbesøket. Byen kommer til å være i unntakstilstand, retten til å bevege seg fritt eller demonstrere vil bli svært begrensa. Folk vil bli forsøkt skremt til å holde seg unna sentrum. Ikke bare får vi innskrenka  ytrings- og bevegelsesfrihet, det norske folket vil også få skatteregninga på minst 100 millioner kroner.

Mindre krig?

Er det blitt mindre krig, færre våpen, mindre krise, mindre arbeidsløshet og mindre sult med Obama? På ingen måte. Tvert om.

Bush sin krigsminister Robert Gates fikk uten videre fortsette i den nye administrasjonen. Obamas utenriksminister er Hillary Clinton, som under valgkampen ga Iran et løfte om at hun ville gå til krig mot landet hvis hun ble president. Hun stemte for angrepet på Irak og vil støtte Israel «nå og for alltid». For bare noen få uker siden ga hun støtte til Netanyahu og den israelske bosettingspolitikken.
Noen dager før de norske nikkedukkene serverer ham Nobels fredspris, har Obama besluttet å trappe opp den amerikanske okkupasjonsstyrken i Afghanistan med 30.000 nye soldater, den største økninga siden 2001. Også okkupasjonen i Irak blir videreført, helt i tråd med SOFA-avtalen som ble inngått mellom Bush og marionettene i Bagdad.

På hjemmebane har Obama sørget for gigantiske redningspakker til bankene og finansieringsinstitusjonene, mens millioner er blitt hjemløse og arbeidsløsheten er på over ti prosent, ifølge offisielle tall. I underkant av 200.000 amerikanere mister jobben for hver måned som går.

Amerikansk lederskap

Men rett skal være rett: Det er ikke Obamas skyld at han får Nobels fredspris. 
I sin første pressekommentar etter tildelinga sa han: – Jeg anser ikke prisen som en anerkjennelse av hva jeg har utrettet, men snarere som en bekreftelse på amerikansk lederskap.

Og det er helt rett. Det er den servile norske eliten som nok en gang velger å krype for USA. Den politiske og økonomiske snylterklassen i Norge har behov for å vise sin underkastelse, og samtidig prøve å rettferdiggjøre sin egen kolonikrig og imperialistiske innblanding under amerikansk førerskap. Håpet er at glansen fra Nobelmedaljen også skal skinne på de 500 norske kolonikrigerne i Afghanistan. Det vil ikke skje.
I stedet har Nobelkomiteen oppnådd å tilsvine fredsprisens rykte ytterligere.

Løpeseddeltekst fra kpml.no nr. 5 2009

Også i København avholdes det den 9. desember en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i regi av Stop Terrorkrigen. [Les mer]

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre