16 juli 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Fellesforbundet har 170 000 medlemmer og organiserer bl.a. innen industrien, byggebransjen, hotell- og restaurant, bil og transport.Fellesforbundet har 170 000 medlemmer og organiserer bl.a. innen industrien, byggebransjen, hotell- og restaurant, bil og transport.Ut av EUs energiunion. Reforhandling av utenlandskablene.  Nei til en enda dårligere AFP-ordning.
Etter landsmøtet er dette Fellesforbundets offisielle krav. Ap- og LO-toppen skjærer tenner.

Opposisjonen valsa opp med forbundstopper og LO-ledelsen på landsmøtet i LOs største forbund i privat sektor. Seieren var overveldende. På de nevnte kampsakene klarte ikke ledelsen å samle mer enn 100-150 stemmer mot mellom 305 og 366 stemmer for opposisjonens forslag.

I tillegg fikk «opprørerne» igjennom at dersom Norges tvinges til å endre innleiereglene som ble innført i sommer, vil Fellesforbundet ha en annen tilknytning til EU enn EØS-avtalen. NHO ved Høyres tidligere arbeidsminister Anniken Hauglie reagerte umiddelbart med advarsler om at «en løsere tilknytning til EU er et sjansespill».

Historisk landsmøte

Det er derfor ingen overdrivelse å kalle landsmøtet historisk. Signalet fra delegatene er ikke til å ta feil av: Tålmodigheten er slutt, og tillitsmannssjiktet låner ikke lenger øre til Ap-lojale forbundstopper, LO-leder Peggy Hessen Følsvik eller statsminister Jonas Gahr Støre. Det gjelder også en rekke tillitsvalgte som sjøl er medlemmer av Ap. Støre og Ap-ledelsen fikk så øra flagra fra sine egne. «Arbeiderpartiet er blitt et skjellsord på arbeidsplassene», var noe av det Støre måtte høre fra trauste sosialdemokrater.

Fellesforbundet har vedtatt som mål å ta et oppgjør med dagens «markedsbaserte kraftregime» og melde Norge ut av EUs energibyrå ACER. Dette smaker bittert for en Ap-ledelse som er i full gang med å forberede norsk tilslutning til den fjerde energimarkedspakka, ettersom EU begynner å bli utålmodige.

Også forrige landsmøte vedtok med knapt flertall et overraskende benkeforslag om å melde Norge ut av ACER. Det vedtaket har ikke forbundsledelsen lagt to pinner i kors for å følge opp, og fikk alvorlig pepper for det både før og på landsmøtet, blant annet av delegat Atle Forfang Rostad.

Støre har mista grepet

Nå er tålmodigheten åpenbart slutt blant et stort flertall av forbundets tillitsvalgte. De framstående ACER- og EU-motstanderne Steffen Høiland (Sauda, avd. Nord-Rogaland) og Joachim Espe (Oslo bygningsarbeiderforening) ble valgt inn som nye medlemmer av forbundsledelsen.

Landsmøtet i Fellesforbundet er nok et varsel om at Ap-toppen er i ferd med å miste kontrollen over viktige deler av fagbevegelsen. Kampen mot ACER og for å få Norge ut av EØS-avtalen har fått et stort løft framover. Hvis Nei til EU i tillegg får helt eller delvis medhold i Høysterett når den såkalte ACER-dommen foreligger tirsdag 31. oktober, er det duket for mye politisk dramatikk i tida som kommer – kan hende også regjeringskrise.

  Landsmøtet ble strømmet. Du kan se og høre talere og innlegg her.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre