4 mai 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har i en pressemelding 4. januar gjort det klart at Norge ikke lenger vil forholde seg til EUs såkalte «terrorliste» over personer og organisasjoner. På denne lista figurerer en rekke frigjøringsbevegelser og anti-imperialistiske organisasjoner og enkeltpersoner.

Både i Danmark, som i saken mot Foreningen Oprør, og nå også i Sverige, blir terrorlistene forsøkt brukt til å kriminalisere ulike typer aktivt solidaritetsarbeid.

Regjeringa begrunner sin beslutning som følger:
«Norge har tidligere sluttet opp om EUs liste over personer, organisasjoner og enheter som omfattes av EUs felles holdning om særskilte tiltak mot terrorisme. Denne listen revurderes med jevne mellomrom av EU. Etter en helhetsvurdering er Regjeringen kommet til at Norge i fortsettelsen ikke vil basere seg på noen annen liste enn den som offentliggjøres av FN.

Årsaken er at en fortsatt oppslutning om EUs liste vil kunne vanskeliggjøre Norges rolle som nøytral tilrettelegger i ulike fredsprosesser. En slik rolle kan bli vanskeliggjort om en av de involverte partene føres på en liste som begrenser mulighetene for kontakt.»

Overfor avisa Klassekampen sier Støre: – Vi har besluttet at vi vil basere oss på én liste, og det er FNs terrorliste. Vi vil fortsatt ha et nært samarbeid med EU knyttet til terror, men vi er ikke med i EU og har ikke vært med på å utarbeide disse listene.

Det er naturligvis regjeringas ambisjoner som «fredsmegler» mellom ulike regjeringer og frigjøringsbevegelser i for eksempel Palestina og Colombia, som har vært utslagsgivende. Uansett er det positivt at utenriksministeren går så klart ut og bryter med den slaviske etterplapringa av EU som har vært regelen til nå.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre