23 februar 2024

Abonnér for kr 100,-

Vipps til 634620 eller velg

 Rødt forsvinner ut av den røde horisonten.

Frustrerte revolusjonære og anti-imperialister melder seg ut av Rødt. Hva nå?

Landsmøteflertallet i Rødt banka fast ledelsens linje om å slutte opp bak norsk imperialisme og NATO i form av våpenstøtte.

Med 107 mot 74 stemmer stadfester landsmøtet at Rødt nå er del av sosialimperialismens leir, sammen med SV. De er sosialister i ord, men imperialismens støttespillere i handling.

Utgangspunktet for debatten som snudde opp ned på tidligere programvedtak, var et vel forberedt «grunnplansinitiativ» fra de faglige partiveteranene Boye Ullmann og Terje Kollbotn, samt Lars Borgersrud. Denne våpenlobbyen krevde at Rødt måtte støtte aktive norske bidrag til Ukraina i form av «defensive» våpen. Tilfeldigvis er norske Kongsberg Defence & Aerospace en viktig produsent av luftvernmissiler og bakkebaserte luftromskontrollsystemer.

Historisk har «faglig høyre» i AKP, RV og Rødt spilt en viktig rolle i å dra de respektive partiene i sosialdemokratisk retning ved mange anledninger. Den rolla har ikke blitt mindre etter hvert som Rødt har fått større innpass i fagbevegelsen, også gjennom sentrale posisjoner.

Sannsynligvis spilte de nevnte og flere andre av partiets faglige ikonfigurer en rolle i å få Fellesforbundets leder Jørn Eggum til å hilse landsmøtet. Han kom med en inntrengende appell om å støtte havvindsatsinga til regjeringa (og EU). Det rikka ikke landsmøtesalen. Eggum trengte derimot ikke appellere til landsmøtet om å sikre arbeidsplassene og profitten ved Kongsberg. Det ordna landsmøteflertallet på egen hånd.

Også den lokale Ap-ordføreren var på plass for å hylle det glimrende samarbeidet mellom Ap og Rødt i den langt ifra tilfeldig valgte landsmøtebyen Stavanger.

Det er uten glede at KPML konstaterer at Rødt har funnet sin endelige plass i sosialdemokratiets leir. For oss var retninga tydelig allerede da Rødt så dagens lys i 2007.

Frustrasjonen etter landsmøtet er naturlig nok stor hos mange Rødt-medlemmer. Mange tviholder på at det skal være mulig å reversere høyredreininga ved neste korsvei. Det kan kanskje være en trøst, men det er like fullt en illusjon.

Som KPML skreiv i 2007: «Noen håper det er mulig å dreie partiet (Rødt) til venstre etter hvert. Det er det ingen historiske eksempler på, og slik grunnlaget for partiet er, er det overhengende fare for at det motsatte vil skje.»

Allerede et døgn etter landsmøtevedtaket hadde 50-60 Rødt-medlemmer meldt seg ut i protest. Flere utmeldinger er i vente.

Faren ligger i at mange av disse folka går i passivitet fordi de ikke ser noe revolusjonært og anti-imperialistisk alternativ med nevneverdig organisatorisk kraft og styrke.

Heldigvis fins det minst en klart anti-imperialistisk fredsorganisasjon, Stopp NATO. Vi oppfordrer NATO-motstandere og anti-imperialister til å aktivisere seg der.

For dem som også ser behovet for et revolusjonært arbeiderparti på marxismen-leninismens grunn, er det ingen vei utenom en møysommelig prosess for å legge grunnlaget for et nytt parti. Kommunistisk plattform (ML) jobber for å forene kommunistene i et nytt parti gjennom en enhets- og samlingsprosess. Har du spørsmål eller vil diskutere med oss, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre
Elektrosjokket som måtte komme
Det er ingen krise på det europeiske strømmarkedet, mener energibyrået ACER. Markedet virker helt...
Les videre