21 juni 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Hva har vi i vente i 2010? Som en ekstraservice til våre lesere leverer vi fasiten på forhånd, måned for måned.

 

Januar

Kronprinsessen er blitt forkjølet, med slottet beroliger folket med at det heller ikke denne gang var svineinfluensa.

Statsminister Jens Stoltenberg krever at noe blir gjort med sjukelønna, fordi den truer velferdsstatens eksistens. Alternativet til kutt er å øke pensjonsalderen til 88 år, sier en alvorstung statsminister.

Partiet Rødt ekskluderer et par kommunister.

Februar

Regjeringa tar nye skritt for å redde klimaet: Kullsyre fjernes fra alle leskedrikker, lakris-sigaretter selges kun med filter og metanfising utendørs blir forbudt. SV kunngjør at partiet har høstet nok en seier for en av sine kampsaker, og sier at dette bekrefter hvor viktig det er at SV holder en hånd på flaska, unnskyld – på rattet.

Partiet Rødt ekskluderer et par kommunister til.

Mars

Roar Flåthen og LO-sekretariatet avviser krav fra regjeringa og NHO om å kutte to ferieuker hvis sjukelønnsordninga skal kunne bestå. LO-lederen foreslår heller en utvidet IA-avtale for å styrke konkurranseevnen, slik at de som er 50 prosent sjukmeldt kan ta igjen det tapte ved å jobbe 150 prosent etterpå. NHO sier seg glad for at LO nå tar samfunnsansvar.

Partiet Rødt ekskluderer enda et par kommunister.

April

Etter hemmelige forhandlinger med Norge som megler, er en ny fredsavtale for Palestina på plass. Norge stiller to kondemnerte tankskip til disposisjon for å lage en flytende palestinsk stat i Dødehavet, mens Gaza og Vestbredden gis til Israel. Skipet vil få lov til å seile under palestinsk flagg. Norge tilbyr seg å drifte skipene og vil hjelpe til med å frakte Gazas innbyggere til sitt nye hjem. – Ingenting lever i Dødehavet og det er ulevelig i Gaza, så overgangen blir neppe stor, uttaler en fornøyd norsk utenriksminister.

Utenriksminister Gahr Støre får ros i hele den vestlige verden for sitt nyskapende intiativ for å skape varig fred i Midtøsten. Israel har under tvil gått med på forslaget, selv om Dødehavet anses som hellig, jødisk vann. Hamas, PFLP og utbrytere fra Fatah er utakknemlige, og fordømmer Norge som marionett for Israel. Støre tar anklagene med stor ro, og legger til grunn at palestinerne har liten maritim internasjonal erfaring, og at Norge nok skal hjelpe dem med å navigere i det salte farvannet.

Partiet Rødt ekskluderer et par kommunister.

Mai

Roar Flåthen og LO-sekretariatet melder full seier i vårens tariffoppgjør, siden LO-toppen bare gikk med på å kutte vekk ei ferieuke samt en beskjeden økning av pensjonsalderen til 68 år. Det er vilt opprør på arbeidsplassene, men Flåten beroliger med at sjukelønna er reddet og ferien redusert takket være at vi har en regjering som er med oss og ikke mot oss …

Partiet Rødt ekskluderer et par kommunister og velger en ny, ungdommelig ledelse på sitt landsmøte «for å markere det endelige bruddet med det folk forbinder med den sosialistiske og kommunistiske tradisjonen». Ledertroikaen Bjørnar Moxness, Aslak Sira Myhre og Mimir Kristjansson ser fram til å drive SV og AP til venstre for sentrum i norsk politikk.

Juni

Bankene utbetaler hele overskuddet på 20 milliarder fra 2009 i utbytte til aksjonærene, og forlanger samtidig ny krisepakke fra regjeringa for å styrke egenkapitalen og likviditeten.

Norge gir omsider etter for folkekravet om at atomfysikeren Mordechai Vanunu skal gis asyl i Norge. UDI sørger imidlertid for at han blir returnert til Israel med første fly, ettersom sioniststaten hadde forsynt ham med falske identitetspapirer og garanterer for hans sikkerhet bak gittervegger.

Partiet Rødt fant ingen flere kommunister å ekskludere.

Juli

SV manner seg opp til å ta dissens i regjeringa. Som vilkår for å godta enda flere norske kamptropper til Afghanistan, forlanger partiet at Norge importerer vakre afghanske valmuer slik at det fargerike afghanske demokratiet som NATO er i ferd med å opprette kan synliggjøres for det norske folk. Stoltenberg gir etter for kravet og sender deretter to nye bataljoner med kolonikrigere. Siv Jensen er sjokkert over at Stoltenberg lar SV styre utenrikspolitikken.

August

Helsedirektoratet har etter en bedre middag sammen med WHO-sjefen, Pfizer, GlaxoSmithKline, Novartis, Sanofi-Aventis og Baxter med fler inngått avtale om innkjøp av 22 millioner vaksinedoser, nok til fem generasjoner nordmenn. Bakgrunnen er en faretruende hamsterinfluensa fra høsten som kan true hele vår sivilisasjon. Vaksinen skal utvikles på hemmelig resept fra Coca-Cola. At helsemyndighetene ikke får innsyn i hva vaksinen inneholder, er ikke ideelt, men til å leve med siden det kanskje kan redde 150.000 norske liv og hele den skandinaviske hamsterbestanden, sier helsedirektøren.

September

Karantenetiden er over, og PR-rådgiver og helseekspert Bjarne Håkon Hansen har utarbeidet en helt uavhengig konsulentrapport for helse- og krigsminister Strøm-Erichsen. Rapporten anbefaler at all offentlig sykehusdrift sentraliseres til Stockholm og at pengene som spares benyttes til å utvikle private løsninger som kan få vekk helsekøene. Helseministeren syntes dette var gode råd for bare 3 millioner kroner, og lover at også Snåsamannen vil få en andel av helsebudsjettet for 2011.

Oktober

Nobelkomiteen varsler at årets fredspris deles mellom Jonas Gahr Støre for hans kreative løsning i Palestina, og Thorbjørn Jagland for å ha vist fremragende skjønn i valg av fredspriskandidater. Jagland blir samtidig tildelt Nobelprisen i økonomi for sin evne til å skaffe seg gratis bolig og fullt skattefritak når han påtar seg jobb i utlandet. Det skal ha vært dissens i komiteen om å gi fredsprisen til EU, derfor valgte komiteformannen å ta den sjøl i denne runden.

November

Hamsterinfluensaen krever sitt første offer. En mann på 98 år fikk assistanse av hjemmehjelpen da hamsteren hans ble jordfestet. Folkehelsesinstituttet understreker alvoret, og anbefaler at alle i husholdningen vaksinerer seg, også katter, hamstere og kanarifugler. Grunnet stor pågang og mangel på helsepersonell, har Folkehelseinstituttet inngått avtale med Uteseksjonen om lån av sprøyterom med selvbetjening.

PST finner å måtte advare før adventshøytiden om at røde stjerner er upassende på toppen av juletrærne, og at opplysninger om mulige kommunistiske symboler av denne typen vil bli lagret i årevis – med hjemmel i EUs datalagringsdirektiv.

Desember

Thorbjørn Jagland går med på å dele Nobels fredspris med utenriksminister Gahr Støre – under forutsetning av at ikke prispengene blir beskattet.

Arbeidsløsheten eksploderer og boligprisene raser. Jula blir avlyst i de fleste arbeiderfamilier. Statsministeren lover i sin nyttårstale nye krisepakker til bankene, ny satsing på norsk våpeneksport og et aktivt diplomati for å tilskynde flere kriger og konflikter i Asia og Afrika som norsk næringsliv kan nyte godt av.

Med forbehold om at spådommene ikke er omfattet av forbrukergaranti.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre