Veien fra fred til krig er kort. Tidligere SU-leder og mangeårig leder for Fredsinitiativet, Ingrid Fiskaa (SV), er hentet inn til den politiske ledelsen i Utenriksdepartementet, som statssekretær.

Betryggende for alle fredsvenner, som kan se en ny og fredsæl norsk utenrikspolitikk blidt i møte. Vi antar for eksempel at Ingrid vil spenne bein for Statoils planer om å feite seg opp på okkupert irakisk olje. Hun har etter bare et par uker i ny jobb fått sjansen til å vise tæl og sette seg i respekt hos sjefen, Jonas.

«Statoil klar for irakisk oljeauksjon», melder e24.no den 8. desember 2009. «Statoil skal delta i viktig auksjonsrunde i Bagdad denne helgen, men er bekymret over de massive bombeangrepene» – etter at den irakiske motstanden har gjennomført angrep mot fem regjeringsbygg og ministerier i hjertet av Den grønne sonen. Det er neppe tilfeldig at aksjonene kom dager før den forestående amerikanske auksjonen over landets formidable sorte gullressurser.

I mai i år krevde Ingrid på vegne av venstrefløyen i SV, med eksemplarisk klar tale, at regjeringa greip inn og satte en stopper for Statoils planer om å delta i den første budrunden i det sørlige Irak. Hun var endatil opprørt:

«Det opprører SVs sentralstyremedlem Ingrid Fiskaa. Hun gikk på barrikadene mot Irak-invasjonen for seks år siden, og mener Statoil blir en krigsprofitør om de byr på oljefeltet like ved havnebyen Basra. – Om Statoil går inn i Irak er det fullstendig uakseptabelt. Irak er fortsatt okkupert, og det innebærer at irakerne selv ikke har råderett over sine egne ressurser. Her må regjeringen fortelle Helge Lund hvor skapet står, sier Fiskaa til VG.» (20.05.09).

Han som nå er blitt hennes statssekretærkollega, Robin Martin Kåss i Olje- og energidepartmentet, gjorde i samme VG-oppslag det klinkende klart at «Regjeringen har ingen politikk på at det ikke skal investeres i Irak». Skapet skal stå der hvor Statoil setter det, med andre ord.

Statoil og Maersk tapte i første runde i juli, men har ingen planer om å gi opp. Nå hiver statsmonopolet seg frampå i den andre budrunden i håp om å sikre seg en 20-årig tjuvkontrakt som krigsprofitør.

Er du fortsatt like opprørt, Ingrid, som fredsbevegelsens budbringer inn i UDs innerste, mørke korridorer? Eller er du allerede blitt en budeie* for Støre?

Snart er det jul, og vi vil alle gjerne tro på nissen. Den nye statssekretæren ville imponere oss til de grader hvis hun bryter med SVs praksis og våger å trosse USA og NATOs ti bud for statssekretærer i Det kongelige norske utenriksdepartement. Hører vi bjelleklang?

* budei'e f1 el. m1 (av I *bu og dial deie, norr deigja 'tjenestejente', eg 'brødbakerske')

Vi oppgraderer nettsidene. I en overgangsperiode kan det skje endringer i menybildet og det visuelle uttrykket. 

Kontakt og informasjon

Ansvarlig utgiver er KPML Media
© Der hvor ikke annet er angitt, kan innholdet på våre sider republiseres etter denne lisensen CC BY-NC-SA 4.0

For abonnement på tidsskriftet, skriv til abonnement@revolusjon.no | For redaksjonelle henvendelser | Andre henvendelser: revolusjon@revolusjon.no

 

Kommunistisk plattform KPML

kpml150Revolusjon er talerør for Kommunistisk plattform – marxist-leninistene (KPML).

Signerte artikler står for forfatterens regning og representerer ikke nødvendigvis organisasjonen sitt syn.