28 mai 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Veien fra fred til krig er kort. Tidligere SU-leder og mangeårig leder for Fredsinitiativet, Ingrid Fiskaa (SV), er hentet inn til den politiske ledelsen i Utenriksdepartementet, som statssekretær.

Betryggende for alle fredsvenner, som kan se en ny og fredsæl norsk utenrikspolitikk blidt i møte. Vi antar for eksempel at Ingrid vil spenne bein for Statoils planer om å feite seg opp på okkupert irakisk olje. Hun har etter bare et par uker i ny jobb fått sjansen til å vise tæl og sette seg i respekt hos sjefen, Jonas.

«Statoil klar for irakisk oljeauksjon», melder e24.no den 8. desember 2009. «Statoil skal delta i viktig auksjonsrunde i Bagdad denne helgen, men er bekymret over de massive bombeangrepene» – etter at den irakiske motstanden har gjennomført angrep mot fem regjeringsbygg og ministerier i hjertet av Den grønne sonen. Det er neppe tilfeldig at aksjonene kom dager før den forestående amerikanske auksjonen over landets formidable sorte gullressurser.

I mai i år krevde Ingrid på vegne av venstrefløyen i SV, med eksemplarisk klar tale, at regjeringa greip inn og satte en stopper for Statoils planer om å delta i den første budrunden i det sørlige Irak. Hun var endatil opprørt:

«Det opprører SVs sentralstyremedlem Ingrid Fiskaa. Hun gikk på barrikadene mot Irak-invasjonen for seks år siden, og mener Statoil blir en krigsprofitør om de byr på oljefeltet like ved havnebyen Basra. – Om Statoil går inn i Irak er det fullstendig uakseptabelt. Irak er fortsatt okkupert, og det innebærer at irakerne selv ikke har råderett over sine egne ressurser. Her må regjeringen fortelle Helge Lund hvor skapet står, sier Fiskaa til VG.» (20.05.09).

Han som nå er blitt hennes statssekretærkollega, Robin Martin Kåss i Olje- og energidepartmentet, gjorde i samme VG-oppslag det klinkende klart at «Regjeringen har ingen politikk på at det ikke skal investeres i Irak». Skapet skal stå der hvor Statoil setter det, med andre ord.

Statoil og Maersk tapte i første runde i juli, men har ingen planer om å gi opp. Nå hiver statsmonopolet seg frampå i den andre budrunden i håp om å sikre seg en 20-årig tjuvkontrakt som krigsprofitør.

Er du fortsatt like opprørt, Ingrid, som fredsbevegelsens budbringer inn i UDs innerste, mørke korridorer? Eller er du allerede blitt en budeie* for Støre?

Snart er det jul, og vi vil alle gjerne tro på nissen. Den nye statssekretæren ville imponere oss til de grader hvis hun bryter med SVs praksis og våger å trosse USA og NATOs ti bud for statssekretærer i Det kongelige norske utenriksdepartement. Hører vi bjelleklang?

* budei'e f1 el. m1 (av I *bu og dial deie, norr deigja 'tjenestejente', eg 'brødbakerske')

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre