fredag 27 mai 2022

Arbeiderpartiets Saera Khan får det glatte lag fordi hun har ringt spåkoner for tusenvis av kroner på Stortingets regning. Hvorvidt fru Khan trodde blindt på alt hun ble fortalt, har vi ingen forutsetninger for å vite noe om. Blind tiltro til spådommer preger iallfall den politiske eliten, som uavlatelig ber sine økonomiske vismenn i Statistisk Sentralbyrå, Norges Bank og OECD se inn i krystallkula for seg.

Dét er i enhver forstand langt dyrere enn Khans flukt fra den ensformige stortingshverdagen. Forskjellen er stort sett at regjeringa ikke bruker 820-nummer, men har direktelinje. Og at ingen ennå har bedt dem om å gå (vår skarve mening hva dette angår er i skrivende øyeblikk dessverre ikke i absolutt samsvar med den rådende opinion).

Treffprosenten for den borgerlige økonomiske vitenskap er som kjent ikke særlig bedre enn for den astrologiske ditto. SSB måtte nylig vedgå at de hadde sett i feil tarot-kort. Det viste seg at Skytten og Væren (eller var det Dow og Jones?) sto feilplassert i forhold til månen, mer skulle ikke til før 60.000 flere ville bli arbeidsløse. Tvillingene Halvorsen og Gjedrem fikk så vite at noe godt og betydningsfullt ville hende hvis de ga en rundhåndet gave til de største pengesekkene. Dermed fikk bankene 350 milliarder til høsttakkefesten i Tyrens og Løvens tegn.

Men pass på, sier stjernene; med nymånen kan det plutselig dukke opp en gammel bekjent i dongeri som har en uoppgjort affære.

Creative Commons LicenseSpåkoner og økonomiske vismenn av Malesta er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-Ingen Bearbeidelse 3.0 Norge Lisens. Basert på et verk på adresse revolusjon.no.