25 februar 2024

Abonnér for kr 100,-

Vipps til 634620 eller velg

fellesforbundet rose

Landsmøtet i oktober vil vise om Ap og Jørn Eggum lykkes med å avspise medlemmene med en utredning istedenfor et klart nei til EØS-avtalen.

Det kan bli resultatet hvis det såkalte «kompromisset» fra forbundsstyret blir vedtatt. Forbundsleder og sentralt Ap-medlem Jørn Eggum er og har vært en ivrig og lydig forsvarer av EØS-avtalen.

Men medlemmene føler på kroppen hva avtalen betyr i praksis, og har gjort opprør. Myten om at bare EØS-avtalen sikrer «markedsadgang», er i ferd med å sprekke. Og Tariffnemndas avgjørelse om å endre reise, kost- og losjibestemmelsene i de allmenngjorte overenskomstene for å tilfredsstille EØS-organet ESA, fikk begeret til å renne over – også for mange lojale sosialdemokrater i Fellesforbundet.

– Det fins ingen EØS-motstand i Ap, påstår likevel Anniken Huitfeldt (Klassekampen 15.8.19.). Ap-nestleder Bjørnar Skjæran og Anniken Huitfeldt har gått ut med løfta sverd og kontant avvist at det er aktuelt for Ap å støtte et utredningsforslag. Våren 2019 stemte Ap imot et SV-forslag om en sånn utredning på Stortinget.

Kattepine for Ap

Kattepina for høyresosialdemokratiet er at i det øyeblikket partiet godtar ei utredning av alternativer, så vedgår Ap at det fins alternativer til EØS-avtalen likevel. Det er litt ugreit etter at partiet urokkelig har påstått at ingen alternativer eksisterer.

Hensikten bak forbundsstyrets kompromiss er å forhindre at landsmøtet i Fellesforbundet vedtar et krav om å si opp EØS-avtalen. For da er det nesten gitt at LO-kongressen gjør det samme. Den andre giganten i LO, Fagforbundet, har allerede signalisert at det ikke vil stikke kjepper i hjulene for et sånt vedtak. Da har Ap ikke annet valg enn å forsøke å trenere prosessen og håpe på at EØS-opprøret roer seg.

Maktbalansen i Fellesforbundet er endra etter at Norsk Transportarbeiderforbund nå er innlemmet i forbundet. Transport var det aller første LO-forbundet som fattet et ut av EØS-vedtak.

I oppløpet til Fellesforbundets landsmøte kan det være at Ap-toppen tilsynelatende «bøyer av» for å roe gemyttene. Hensikten er i så fall å legge hele EØS-debatten i forbundet død de neste åra, mens alle venter på utredninga.

«Ut av EØS» sikrer utredning

Den fella bør ikke delegatene gå i. Et krav fra Fellesforbundet om at Norge må si opp EØS-avtalen er den beste garantien for at det blir ei utredning og at hele LO slutter opp bak kravet. LOs kongressvedtak om at norske tariffavtaler, lover og ILO-konvensjoner må gis forrang er uforenlig med fortsatt støtte til EØS-avtalen.

Artikkel fra Revolusjon nr. 55 høsten 2019.

arbeidere kjettingKlarer Fellesforbundet å løsne EØS-kjettingen?

Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre
Elektrosjokket som måtte komme
Det er ingen krise på det europeiske strømmarkedet, mener energibyrået ACER. Markedet virker helt...
Les videre