6 mai 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Regjeringa har bestemt seg for å nekte å godta de giftige Brommerte flammehemmerne av typen deka-BDE. Det er flott! Det er disse miljøgiftene som lagres i levende organismer, som kan gå i morsmelka, og som i dag truer forplantningsevnen til isbjørnene i Arktis.

Vedtaket er på tvers av EU-kommisjonens syn og et direktiv som ble vedtatt i 2003. Vi hadde nær sagt: Sjølsagt! På tross av all propaganda fra ja-sida i Norge: For EU-kommisjonen er «like konkurransevilkår» overordna alt snakk om miljøhensyn.

Saken har også en annen interessant side. Norge kan fatte et sjølstendig vedtak fordi saken ikke er endelig avgjort i EU. Danmark og EU-parlamentet har nemlig reist sak for EF-domstolen. Men dersom de taper, og EU-kommisjonen vinner, vil også Norge måtte dilte etter og snu, eller bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen.

Med andre ord: Dersom Norge sier ja til et direktiv, kan EU i ettertid endre innholdet i det samme direktivet. Da vil det være for seint å reservere seg.

Dette er prinsipielt svært viktig, og har direkte overføringsverdi til debatten om blant annet tjenestedirektivet. Dersom Norge sier ja til et slikt rammedirektiv, vil vi ikke vite hva vi har sagt ja til!

Tjenestedirektivet er så uklart, og så åpent for tolkninger, at det nettopp vil være etterfølgende domstolsbehandlinger i EU og utfyllende direktiver fra EU som vil fastsette det egentlige innholdet.

Derfor advarer Nei til EU den rød-grønne regjeringa: Bruk føre-var prinsippet, slik man nå har gjort i saken om brommerte flammehemmere. Si nei til tjenestedirektivet – for sikkerhets skyld!

Pressemelding/innlegg fra Nei til EU 20.12.2006

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre