21 juni 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Tyske stridsvogner på vei til Litauen. Illustrasjonsfoto: Tobias Nordhausen/flickr CC BY-NC-SATyske stridsvogner på vei til Litauen. Den tyske hæren og statsapparatet har i årtier vært infiltrert av nazister og høyreekstreme. Illustrasjonsfoto: Tobias Nordhausen/flickr CC BY-NC-SA

Erfaringene helt siden grunnleggelsen av Den tyske forbundsrepublikken viser at denne staten ikke er til å stole på, skriver den tyske marxist-leninistiske avisa Arbeit Zukunft i sin omtale av «Reichsbürgernes» kupplaner.

Onsdag gjennomsøkte 3000 politibetjenter og antiterrorenheter boligene til høyreorienterte terrorister fra «Riksborgerne» (Reichsbürgers) på 150 steder i Tyskland. Den føderale innenriksministeren Nancy Faeser fra SPD skrøyt av at her hadde «rettsstaten» bevist sin styrke overfor demokratiets fiender. Dette ble feiret i media.

Høyreekstrem terrorisme – et langt blodspor!

Høyreekstrem terrorisme er imidlertid ikke noe nytt. Den har en lang historie siden opprettelsen av Forbundsrepublikken Tyskland – og alltid med støtte innenfra statsapparatet. Fra 1948 opprettet CIA og Adenauer-regjeringa «Kampgrupper mot menneskefiendtlighet» (KgU), som utførte terrorangrep i DDR. En av grunnleggerne var den senere innenriksministeren Benda (CDU). En terrorist som innenriksminister i Forbundsrepublikken!

På 70-tallet begikk «Wehrsportgruppe Hoffmann» sine illgjerninger. Flere bombeangrep ble utført av dem. Med utrangerte pansrede kjøretøy fra Bundeswehr gjennomførte de åpent militærøvelser og treningsleirer. Det var tette bånd til statsapparatet inntil gruppa til slutt måtte forbys etter offentlig press.

Mange andre fulgte, inkludert NSU, som dro på morderferd gjennom Tyskland. NSU oppstod fra «Thüringens heimevern», som ble bygget opp av en informant fra Verfassungsschutz (en utvidet utgave av norske PST  – o.a.) med over 200 000 euro fra statskassa. Av 140-160 medlemmer var rundt 40 informanter hos Verfassungsschutz og mottok penger fra dem. Så det er rimelig å si at Verfassungsschutz aktivt hjalp til med å bygge opp et terroristnettverk.

Nå er Reichsbürger og deres terrornettverk føyd til den lange rekka. At slike tropper er svært farlige med sine våpen, har de bevist gang på gang.

Vi ønsker derfor arrestasjonen av disse forbryterne velkommen.

Staten er alltid til stede

Som med alle de ovennevnte terroristgruppene, var staten også til stede i forbindelse med «Reichsbürger»-gruppa som nå er avslørt.

  • En høyreekstrem spesialist ved Statskontoret for kriminaletterforskning (LKA) i Niedersachsen var i terroristgruppas harde kjerne! Det er mistanke om at han i forbindelse med terrorplanlegging gjentatte ganger har advart mot politi og de hemmelige tjenestenes operasjoner.
  • Sjefinspektør Michael Fritsch, som tilskrives ledelsen av den «militære fløyen» av gruppa, sies å ha vært knyttet til ham «offisielt».
  • Hæroberst Eder i Bundeswehr var kommandant for Panzergrenadierregiment 112 fra Regen. Han ledet Bundeswehrs KFOR-misjon i Kosovo. Etter å ha forlatt Bundeswehr var han forbindelsesoffiser for NATO i Georgia. Nå var han en av de militære lederne for terrortroppen.

Bildet er tydelig: Som med alle tidligere tilfeller av høyreorienterte og fascistiske terroristgrupper, fungerer den tyske staten som et varmt rede for slike folk, der de oppnår ledende posisjoner.

Og selvsagt har de støttespillere. Så oberst Eder ble advart. Han dro til Italia på «frontlinjepermisjon». Derfra ringte han en nabo en uke før raidet. Han informerte henne om at «Det kan være at politiet kommer neste uke.» Hun får beskjed om å være vennlig hvis politiet avhører henne. Obersten hadde sannsynligvis håpet å finne tilflukt i Italia under den nye fascistleda regjeringa. Men den ønsket ikke å terge sin store imperialistiske partner Tyskland og utleverte ham.

Raid eller fotoseanse?

I slike razziaer tar politiet alltid med seg noen håndplukka journalister, men de blir ikke informert om detaljer på forhånd. Reichsbürger-raidet var annerledes. På landsbasis ble en rekke aviser og tv-stasjoner invitert til raidet. Også i Forbundsdagen ble det snakket i korridorene allerede ei uke i forveien om den forestående razziaen. Hundrevis ble informert. Representanter fra media var til stede på nesten alle de 150 stedene hvor det ble gjennomført husransakelser.

Det er helt klart at mange høyreorienterte terrorister også hadde mulighet til å få nyss om hva som skulle skje og fikk tid til å fjerne kompromitterende materiale. Som oberst Eder.

arbeit zukunft

Spørsmålet reiser seg: Hva handlet det egentlig om? Handlet det virkelig om å rette et alvorlig slag mot høyreorienterte terrorplaner? Eller ønsket man en flott fotoseanse for stolt å demonstrere for publikum at den tyske staten tar «tøffe» grep mot høyresida?

I realiteten handlet det nok om det siste. Når folk som kansler Olaf Scholz, som «ønsker velkommen» den nye fascistleda regjeringa i Italia, som samarbeider «i vennskapelighet» med Saudi-Arabia og Qatar eller diktatoren Erdogan – hvordan kan man tro at han virkelig kjemper mot nazistene og høyresida?

Ingen tillit til denne staten!

Erfaringene helt siden grunnleggelsen av Den tyske forbundsrepublikken viser at denne staten ikke kan stoles på. Den ble bygget med nazister i ansvarlige posisjoner, og fascistiske krefter kunne vokse og blomstre i denne statens varme fang. Sånn er det fremdeles, slik som de mange høyreorienterte terroristgruppene de siste åra og de siste merkverdige hendelsene rundt raidet på «Reichsbürgern» viser.

Kampen mot fascisme og reaksjon må baseres på arbeiderklassen og folket! Bare gjennom en sterk front av alle antifascistiske krefter kan vi effektivt kjempe mot hele høyreutviklingen i Forbundsrepublikken og i staten.

Originalartikkel: Reichsbürger-Razzia: Ein großer Coup oder Foto-Shooting?

Les også denne artikkelen fra 2005: Tette bånd mellom nazistene og statsapparatet.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre