4 mai 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Nei til EU Den framforhandla «reformtraktaten» er i prinsippet den samme EU-grunnloven som nederlandske og franske velgere forkasta for to år siden; same shit – new wrapping. Nå må EU-eliten opp til demokrati-eksamen: Tør de legge forslaget ut til folkeavstemninger, eller skal resultatet av forhandlinger i lukka rom avgjøres av elitene sjøl?

Som forventet klarte EU-eliten å forenes om en ny traktattekst på ruinene av den forkasta grunnlovstraktaten. Etter å ha fjernet noen symboler og gitt noen innrømmelser til enkelte særinteresser, framstår «reformtraktaten» som i all hovedsak en nyvasket utgave av det samme grunnlovsforslaget som det nederlandske og franske folk stemte ned for to år siden.

En rekke meningsmålinger viser at befolkningen i EU krever å få stemme over et nytt traktatforslag. Rundt 2/3 av innbyggerne i toneangivende land som Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Spania, Italia og Sverige krever avstemning. Nederlenderne er soleklare på dette kravet, og også i Danmark er det en sterk opinion for folkeavstemning.

«Reformtraktaten» vil bety ytterligere skritt i retning overnasjonalitet og mer makt til EU på bekostning av nasjonalstatene. Nettopp det motstanderne framholdt som sine viktigste nei-argumenter i grunnlovsdebatten i Frankrike og Nederland. Det vil derfor være et udemokratisk overgrep dersom regjeringene nekter folket å stemme.

Nei til EU støtter de demokratiske krefter i EU som krever folkeavstemning om forslaget til ny traktat. Vi vil følge debatten i EU framover nøye, og gjøre grunnlovsdebatten i EU til en av våre hovedsaker i 2008, slik vi gjorde i 2005.

Pressemelding fra Nei til EU 23. juni 2007
Heming Olaussen, leder

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre