21 juni 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

For ett år siden sendte det franske folket rystelser gjennom Unionsprosjektet da de sa dundrende «non» til grunnlovsforslaget. Dagen blir markert av en rekke politiske miljøer i Frankrike.

Tyskland, som overtar EU-formannskapet i 2007, varsler nå omkamp om grunnloven. Franskmennene, som nettopp har nedkjempet reaksjonære arbeidsreformer som var snytt ut av nesa på EU-liberalismen, har all grunn til å holde guarden oppe – i likhet med de europeiske folkene ellers.

På sitt toppmøte i Wien nettopp fastholdt de 25 utenriksministrene fra EU at grunnloven likevel kke er død. Den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier varslet at Tyskland har tenkt å bruke sin formannskapsperiode i EU i første halvdel av 2007 til fornyet kamp for grunnloven.

– Det er viktig at vi holder oss til det politiske grunnlaget for grunnlovstraktaten, sa Steinmeier. Samtidig må man respekterte at nederlenderne og franskmennene ikke ønsker å legge dagens grunnlovsutkast fram for velgerne i nye avstemninger, tilføyde han ifølge Dagens Næringsliv .

Kapitalens EU-politikere leter etter en «mellomløsning» som de kan få de europeiske folkene til å sluke, og deretter presse fram nye avstemninger i Frankrike og Nederland. 

Men de færreste tror det er realistisk på kort sikt, spesielt ikke i Frankrike, der både den sittende presidenten og regjeringa er fullstendig kompromitterte i folkets øyne.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre