19 mai 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Den irakiske motstandsbevegelsen har lenge hevdet at Israel er djupt involvert i trening av okkupantenes kollaboratører, særlig i de kurdiske områdene.

Nå foreligger den første bildedokumentasjonen av israelske spesialstyrker som trener kurdiske peshmerga-soldater. [Se reportasjen på BBC-programmet Newsnight]

Via Kurdistan har israelske spioner tilnærmet fri passasje over grensa til både Iran, Tyrkia og Syria. Men påstander om at israelske spesialstyrker lærer opp kurdiske soldater, eller at israelere overhodet befinner seg i Irak, er kategorisk benektet av både Israel og partiene KDP og PUK som administrerer Nord-Irak.

Trent for «spesialoppdrag»

Ifølge et av intervjuobjektene i programmet, en israelsk kommandosoldat, var rolla til de tidligere spesialstyrkene som ble sendt til området i 2004 å trene to grupper av kurdiske soldater. Den ene av gruppene skulle fungere som sikkerhetsstyrker rundt den nye Hawler- flyplassen ved Erbil, mens den andre skulle trenes for «spesialoppdrag». I tilfelle israelske flyangrep på Iran, vil den nye flyplassen være ideell for mellomlanding for bombefly som trenger å tanke drivstoff før de returnerer til Israel etter fullført tokt.

Mossad-sjefer bak

Det israelske konsulentfirmaet Interop sto for hovedentreprisen for bygginga av flyplassen, som ble utført gjennom to underleverandører (Kudo og Colosium) med ansvar for blant annet kommunikasjonssystemer, sikkerhetsinstallasjoner og trening av sikkerhetsstyrker. De to sistnevnte selskapene er offisielt registrerte i Sveits.

En av grunnleggerne av Interop er Danny Yatom, tidligere sjef for Mossad og nå medlem av Knesset. Interop og Kudo ble i 2004-2005 ledet av Shlomi Michaels, tidligere leder av en israelsk kontraterrorenhet.

Peshmerga-avdelinger har deltatt sammen med USA-soldater under flere militæroffensiver, blant annet mot Falluja og Ramadi.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre