fredag 14 august 2020

Den danske avisa Politiken har avslørt at det i en årrekke var tett kontakt mellom Aksel Larsen, stifteren og lederen av Socialistisk Folkeparti (SF), og den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA. Forbindelsen varte helt fram til slutten av 60-tallet, omtrent samtidig med at Larsen gikk av som partileder. Han døde i 1972.

Aksel Larsen var fra 1932 formann i Danmarks Kommunistiske parti (DKP). Han stiftet SF i 1959, året etter at han ble ekskludert fra DKP for sin åpne revisjonisme og antikommunisme. Aksel Larsen spilte en hovedrolle i å ødelegge DKP innenfra, særlig inspirert av Nikita Krustsjovs revisjonistiske teser og Stalin-hets på og etter den 20 kongressen til Sovjetunionens Kommunistiske Parti. «Hvis det er én ting jeg ønsker å ha oppnådd, er det å ha forhindret kommunismen i Danmark», har Aksel Larsen seinere forklart.

Sosialistisk Folkeparti i Norge, som i 1975 ble omdannet til Sosialistisk Venstreparti, har tradisjonelt hatt tette bånd til det danske SF – som begge har hatt som ideologisk konsept den ikke-eksisterende "tredje vei" mellom sosialdemokrati og kommunisme.