Det er åtte år siden den kriminelle Nato-krigen mot Libya, der norske F-16 slapp nær 600 bomber over landet. I stedet for å havne bak lås og slå, ble daværende statsminister Jens Stoltenberg utnevnt til ny generalsekretær i krigsalliansen Nato.
Denne boken knuser alle illusjoner en måtte ha om vestlige makthaveres «gode intensjoner», humanisme og omsorg for menneskerettigheter.
Ola Tunander viser at agendaen bak Libya-krigen var alt annet enn humanisme og omtanke for det libyske folket.
Da det brøt ut demonstrasjoner mot regimene i Egypt og Tunisia i 2011 gikk president Obama og utenriksminister Hillary Clinton ut og oppfordret til fredelige demonstrasjoner. I det libyske tilfellet støttet både USA, Storbritannia og Frankrike et væpnet opprør.
Overfallet på Libya må ses i lys av økonomiske og geopolitiske interesser.
Muammar Gaddafi var hatet av amerikanerne, britene og franskmennene helt siden han i 1969 styrtet det korrupte og upopulære regimet til kong Idris, som var britenes mann.
Gaddafi nasjonaliserte oljeindustrien i 1970 og stengte de amerikanske og britiske militærbasene i landet.
Frankrike, Storbritannia og USA har gjort mange forsøk på å få Gaddafi fjernet og gjerne drept, både gjennom kupp og militære angrep. Tunander dokumenterer det ene forsøket etter det andre, for eksempel den amerikanske bombingen av Tripoli i 1986 der de spesifikt gikk etter Gaddafis bolig. For ikke å nevne det franske forsøket på å skyte ned et fly med Gaddafi om bord i 1980. De traff i stedet et italiensk rutefly med 81 mennesker om bord. Alle mistet livet.
Tunander finner det sannsynlig at Qatar fungerte som «proxy» for USA i kampanjen mot Gaddafi.
Tunander skriver også om valuta. Hver gang en statsleder kunngjør at de vil forlate petrodollaren – dvs. droppe den amerikanske dollaren som betalingsmiddel for olje – har USA gått til krig mot dem. Saddam Hussein erklærte i år 200 at Irak ville gå bort fra petrodollaren. I 2003 ble Irak invadert av blant annet USA og Saddam Hussein ble styrtet. Gaddafi var i 2011 i full gang med å realisere en afrikansk gull-dinar, en felles afrikansk valuta som skulle erstatte andre valutaer, blant annet den amerikanske dollaren.
Daværende utenriksminister Hillary Clinton var sentral i å få overtalt president Obama til å sette amerikanske styrker inn i Libya. Daværende forsvarsminister Robert Gates var tydelig motstander av at USA skulle gå militært inn. Han gikk av i 2011.
Boken er kompakt og derfor ganske overkommelig. Den inneholder likevel mye avslørende og interessant informasjon og har en litteraturliste som inspirerer til videre utforskning. Boken er faktisk anbefalt av en tidligere sjef for norsk etterretning, Alf Roar Berg.
Blant bokens kildemateriale finner vi blant annet e-poster sendt til Hillary Clinton fra hennes etterretningskontakt Sidney Blumenthal. Disse e-postene ble offentliggjort av varslernettstedet WikiLeaks.
Tunander tilbakeviser at den libyske hæren gikk etter sivile. Hillary Clinton og senator John McCain var med på bygge opp en fantasifortelling om at Gaddafi ville massakrere sivile i byen Benghazi. Dette er i strid med hva selv amerikansk etterretning hevdet.
Verdensopinionen ble lurt til å tro at Gaddafi var i ferd med å utføre et folkemord. Slik kunne politikerne legitimere krigen de ønsket seg.
Boken er nyttig ballast i en tid der det på nytt ropes om behovet for «humanitære intervensjoner» i land som Syria og Venezuela.
Libyakrigen. Bruken av retorikk og bedrag for å ødelegge en stat.
Av Ola Tunander. Sirkel Forlag.
Ola Tunander er Research Professor Emeritus ved Institutt for fredsforskning (PRIO). Han har skrevet om amerikansk militær strategi og geopolitikk og har dessuten forsket på sikkerhetspolitikk, terrorisme og den kalde krigens historie.