mandag 8 august 2022

22.12.2010: Hurra for Fagforbundet som bevilger kr 25.000 til forsvar for ytringsfriheten

 

Det drypper på klokkeren når presten har urinlekkasje

wikileaks_smallRegjeringer og storkonserner i øst og vest gruer for hver ny morgen etter hvert som Wikileaks offentliggjør nye hemmelige og konfidensielle meldinger fra de amerikanske utenriksstasjonene verden over. Ikke minst herjer frykten blant USAs trofaste allierte i Europa. Norge er langt ifra noe unntak, de første avsløringene har allerede satt Utenriksdepartementet og statssekretær Barth Eide i pinlig forlegenhet.

Avsløringer i et sånt omfang – en kvart million meldinger og rapporter – ville ha vært utenkelige før den digitale teknologiens inntog.

Dokumentene representer tonnevis med papirutskrifter. Informasjonen gir unikt innblikk i hvordan den politiske og finansielle herskerklassen egentlig resonnerer, mens den samme eliten lirer av seg helt andre historier til pressa og folket i eget land. Det er et morkent kloakknett som lekker, og ingen rørlegger i verden kan skåne imperialismen fra drittlukta.

Nettstedet Wikileaks blir følgelig forsøkt gjort fredløse. Grunnleggeren Julian Assange blir jaget fra land til land. Operatører som stiller sine servere til rådighet blir truet og utsatt for cyberangrep i stor skala. Amazon har utestengt Wikileaks fra sine tjenere, etter påtrykk fra blant andre senator Joe Lieberman. Også PayPal har blitt presset til å stanse overføring av penger – bruk bankkontonummeret lenger ned på sida for å gi Wikileaks økonomisk støtte.

Sensur og trusler

I forkant av publiseringa gikk USA ut med aktive trusler og advarsler til sine partnere og diplomatiske forbindelser verden rundt. Myndigheter i stadig flere land bruker argumenter som faren for å «skade internasjonale forbindelser og nasjonale interesser» som påskudd for nettsensur. Bare noen få stater med svak teknologisk infrastruktur, som Ecuador, har tilbudt Wikileaks og den ettersøkte Julian Assange en frihavn. Demokratiets erklærte forpost Norge har sjølsagt ikke kommet med noe slikt tilbud. Utenriksminister Støre tar tvert imot «sterk avstand fra at det legges ut informasjon fra diplomatiske samtaler» og signaliserer dermed hvordan norske nettverter kan forvente å bli motarbeidd av UD.

{niftybox background=,textcolor=#8B4513,font=helvetica,arial, width=200,height=300,float=right,clear=left,both,right}

Gi pengestøtte til Wikileaks via Sunshine Press Productions ehf:

Klapparhlid 30, 270 Mosfellsbaer, Island
Landsbanki Islands Account number 0111-26-611010
BANK/SWIFT:NBIIISREXXX
ACCOUNT/IBAN:IS97 0111 2661 1010 6110 1002 80

{/niftybox}

Det er ikke bare amerikanerne som vil sette alt inn på å stoppe Wikileaks og som krever grunnlegger Julian Assanges hode på et fat (den tidligere republikanske presidentkandidaten Mike Huckabee krever ham henrettet, intet mindre). Kineserne, russerne og ikke minst arabiske og europeiske regjeringer har vel så stor grunn til uro. For de sistnevnte sin del avslører lekkasjene til de grader hvordan disse vasallene for USA driver systematisk desinformasjon overfor sine egne innbyggere når de framstiller seg som nøytrale eller endog «kritiske» i forhold til USA.

Doble budskap

Ambassadetelegrammene fra Riyadh og andre hovedsteder har avkledd reaksjonære arabiske regimer i Midtøsten. Mens de utad og til eget folk snakker om «islamsk enhet» og felles kamp mot Israel, bønnfaller de i hemmelighet USA om å bombe Iran i fillebiter.

I Sverige står regjeringa og den sosialdemokratiske «oppsosisjonen» bukseløse når amerikanerne nøkternt fastslår at svenskene kan stappe liksom-nøytraliteten sin i dass, og at Sverige i alt vesentlig fungerer som et nyttig vedheng til USA og NATO.

De første ambassadedryppene om Norges helter på det utenrikspolitiske feltet har nå truffet media, og svenske Aftonbladet konkluderer med at

«Sverige blev grundlurat av både Norge och USA i mångmiljardaffären om JAS. Det visar amerikanska diplomatrapporter som Aftonbladet i dag kan avslöja».

«Hjelpsom» Barth Eide

Avisa skriver at statssekretær Espen Barth Eide (Ap) ga amerikanerne et klart signal om at det amerikanske F-35 Joint Strike Fighter ville bli valgt og svenske JAS Gripen vraket, lenge før beslutningsgrunnlaget forelå. Dette flykjøpet til 45 milliarder kroner var etter alle solemerker rigget fra start til mål, i den grad at fransk-tysk-britiske Eurofighter tidlig trakk seg fra anbudsrunden, ettersom de skjønte at det for lengst var inngått en norsk hestehandel med amerikanerne. Det norske «valget» av nytt kampfly la føringer for Danmark og Holland, slik det var meninga.

USA-ambassadøren i Oslo anser Barth Eide som en sleip personlig karrierist, men mener også at han har vært «hjelpsom» i viktige spørsmål, som når han sørget for å hindre et norsk veto i forhold til planene om et rakettforsvar og hans rolle som pådriver for flere norske soldater til Afghanistan. Amerikanerne vurderer Barth Eide som en oppkomling og sannsynlig kandidat til framtidige verv som statsråd og internasjonale posisjoner i FN-systemet.

Støtt Wikileaks

Ambassadetelegrammene så langt har gitt en liten forsmak på hva som ligger skjult i de mer enn 250 000 hemmeligstempla telegrammene fra USAs utenriksstasjoner verden over. De tjener i mindre grad til å overraske enn til å bekrefte det som politisk tenkende mennesker har ant.

Et utall nåværende og tidligere ministre, banksjefer og diplomater står i fare for å bli utstilt og uthengt som de løgnere og bedragere de ofte er. Denne gjengen vil derfor ty til ethvert middel for å stoppe lekkasjene fra toppsjiktets indre gemakker.

Desto mer gjelder det å forsvare Wikileaks og deres rapportører imot sensur, forfølgelse og planer om regelrette likvideringer. Bringes de til taushet, så bringes vi til taushet. Om det skulle skje, senker mørket seg.

{text=Dagsavisen har lagt ut eget speil her: dagsavisen.no  Støtt Wikileaks mot forfølgelser og kneblingsforsøk.}

Få tilgang til Wikileaks-dokumentene. Jo mer USA og allierte prøver å tette slusene, jo flere sider sprer dokumentene. Lenker til over 2000 speilsider er lagt ut av Information Clearing House.

Wikileaks på facebook