onsdag 18 mai 2022

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Vi savner i grunnen ei illustrert lærebok for innføring i marxismens ABC. Men i noen tilfeller kan Se og Hør og borgerskapets medier for øvrig tjene som brukbar erstatning.

Bryllupet mellom landets to rikeste, brukseier Mille-Marie Treschow og «kjøpmann» Stein Erik (Rimi-)Hagen på Fritzøe-godset i Larvik, er norsk kapitalisme i konsentrat. I et høyst privat bryllup på høyst privat grunn (1700 mål riktignok), stilte alt som betyr noe i norsk offentlighet opp, statsministeren inkludert. Ordføreren beordret flaggheising i kommunen på bryllupsdagen, og politiet sørget for gratis vakthold. For sikkerhets skyld innførte politimesteren flyforbud over godset, slik at flytrafikken ikke skulle skjemme seansen!

Det hele er en levende bekreftelse på symbiosen mellom godseierne, industrikapitalen, handelskapitalen og den politiske eliten. Her «akter og ærer man hverandre helt til døden skiller oss ad». Men det er selvsagt de førstnevnte som finner forlystelse i å invitere de sistnevnte som statister i showet. Eller skal vi si som brudepiker? Og de politiske statistene kjenner sin plass på settet. Modig trosser de syrlige kommentarer, selv fra borgerskapets egen presse, og stiller opp for sine velgjørere og oppdragsgivere.

Kongen og dronninga hadde derimot ærefølelse nok til å takke nei.
Mer er det ikke å si. Sånn er helt enkelt det kapitalistiske Norge anno 2004, «unplugged».