Arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) kan mer enn å kaste ut asylsøkere.
Han varsler at regjeringa griper inn med tvungen lønnsnemnd i finanskonflikten mandag. Det skjer på tross av forsikringer to dager tidligere fra ministeren om at det var opp til partene sjøl å ordne opp, og at regjeringa ville ligge unna.
Finansnæringens Arbeidsgiverforening (FA) har åpenlyst spekulert i at en varsla lockout ville ende med tvungen lønnsnemnd. Og det var nettopp det som skjedde, sjøl om tomme minibanker knapt kan sies å være en alvorlig trussel mot liv og helse.
– Dette er et overgrep mot konfliktretten i arbeidslivet, sier en forbanna forbundsleder Jorunn Berland i Finansforbundet. – Prinsippet om forhandlingsrett gir vi oss ikke på, sier Berland. – Jeg har et samlet forbund i ryggen som ønsker å fortsette denne kampen, uttaler hun på forbundets nettside. Vel 6000 forsikringsansatte har streiket siden 1. juni.
Dette er samme historien som vi kjenner så godt fra mange ganger tidligere, ikke minst i offshorevirksomheten. Straks arbeidskjøperne varsler lockout, kan de være rimelig sikre på at regjeringa trår til med voldgift, Lønnsnemnd ble nylig også tatt i bruk mot de streikende Akademikerne i statsoppgjøret. For de som måtte ha glemt det, så er dette den såkalte «solidaritetsregjeringa», som vant valget ikke minst fordi fagbevegelsen dreiv massiv valgkamp for de rødgrønne.
Dette samspillet mellom stat og kapital, uansett hvilken prokapitalistisk regjering som sitter ved roret, vil vare ved så lenge de streikende og deres forbund lydig godtar regjeringsinngrep, og tusler tilbake til jobb allerede før det formelle lønnsnemndvedtaket har funnet sted.
Tvers igjennom lov til seier, sa salige Rudolf Nilsen. Han visste hva han snakket om.