lørdag 27 november 2021

Trakassering og diskriminering av røykere på arbeidsplassen får mer og mer sosial aksept og offentlig godkjenningsstempel. Arbeidsmiljøloven er i ferd med å vingeklippes, i sunnhetens navn.

Det er flere år siden Toyota Norge gjorde det klart i stillingsannonser at røykere var uønsket arbeidskraft som kunne glemme å søke jobb i bedriften. Det var knapt noen som reagerte mot denne åpenbare diskrimineringa.  Nå har Sørum kommune i Akershus og Alta kommune i Finnmark innført totalforbud mot å røyke i arbeidstida, også i spisepausen. Denne gangen reagerer heldigvis fagbevegelsen. – Totalforbud mot å røyke i arbeidstida er trakassering og på grensen av mobbing av røykere, sier nestleder Geir Mosti i Fagforbundet.

Det er faktisk langt over mobbegrensa. Men det kan fort bli verre. Og ikke-røykere som tenker at det kan være til pass for dem som ennå ikke har hatt vett til å stumpe sigarettene, bør være forberedt på at de står for tur i neste runde.

Sunn diskriminering

Sengetøykjeden Jysk i Danmark har gått et skritt videre når firmaet ikke vil ha røykere blant sine ansatte. Nå er det sunnheten og sjukefraværet som er argumentet. – Vi ønsker ikke å skille ansatte på grunn av religion, etnisk opprinnelse, kjønn eller alder, men vi ønsker det med sunnhet, slår direktøren fast ifølge TV2-nyhetene.

Inntil videre er ikke dette «helseprinsippet» satt ut i livet ved Jysk sine norske avdelinger. Men det kan skje fort, særlig hvis Jens Stoltenberg og kompani skal ta nye grep «for å få sjukefraværet ned». Og da kan snart de som er for feite eller tungpusta, de som ikke har medlemskort i SATS eller de som spiser pølser i arbeidstida snart regne med å få fyken hvis de ikke omstiller seg til kapitalens behov. I sunnhetens hellige navn.