26 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Demokratisk Kurs – Democratic Way Marokko

Angrepene på Demokratisk Kurs (DK) i Marokko har tiltatt idet organisasjonens femte nasjonale kongress skal avholdes i slutten av januar 2022. «Vi setter vår lit til at dere viser solidaritet med oss i ord og i handling», skriver organisasjonen i en internasjonal oppfordring. 

Marokko har et autoritært politisk system, men er formelt et demokrati. Det semi-føydale maktsystemet kalles Makhzen, et arabisk begrep som i Marokko er synonym for den herskende eliten. Misnøyen i folket er økende. Regimet er blant Vestens viktige støttespillere i Afrika, og har i nyere tid søkt tilnærming til sioniststaten Israel. Marokko har siden 1975 okkupert Vest-Sahara (Sahrawi), der frigjøringsbevegelsen Polisario kjemper for uavhengighet.

Organisasjonen Demokratisk Kurs er forhatt av regimet fordi den er revolusjonær og marxist-leninistisk, men også fordi partiet forsvarer uavhengighet for Sahrawi og fordømmer den reaksjonære elitens tilnærminger til sioniststaten. 

I en fersk uttalelse forklarer Demokratisk Kurs hvordan angrepene fra myndighetene er blitt trappa opp etter at DK proklamerte sin intensjon om å grunnlegge arbeiderklassens og det arbeidende folkets parti. Innenriksdepartementet har nektet DK adgang til offentlige bygninger og arenaer. Myndighetene legger også andre hindringer i veien, som å nekte visum til utenlandske delegasjoner og venner av DK. Årsakene til disse angrepene ligger i partiets politikk til forsvar av arbeiderklassen, av ulike ikke-privilegerte klasser og lag og av etniske grupper. Organisasjonen har stilt seg i spissen for kampen mot tyranni, utbytting, politivold og krenkelser, og til forsvar for menneskerettigheter og mot regimets normalisering av forholdet til det sionistiske Israel.

Regimet tyr til forbud og svartelisting

DK har vært et lovlig parti siden 2004, og skal etter marokkansk lov og internasjonale konvensjoner ratifisert av Marokko, nyte godt av ytringsfrihet og organisasjonsfrihet. Men det politiske Makhzen-systemet har hele veien satt til side disse rettighetene. 

Etter innenriksdepartementets direkte trussel om å oppløse  organisasjonen, har nye restriksjoner blitt lagt på Demokratisk Kurs. Partiet blir nektet tilgang til offentlige rom og offentlige informasjonsmedier, og partiets lokalavdelinger har blitt nektet registrering i ulike byer og landsbyer over hele landet.

Det politiske regimet har allerede nedlagt forbud mot en demokratisk ungdomskongress i en offentlig bygning. I tillegg er mange medlemmer av Demokratisk Kurs svartelista av fabrikkeiere og gårdeiere i samarbeid med lokale myndigheter. Det er derfor aktivister fra Demokratisk Kurs blir registrert og svartelistet av arbeidsgivere.

Dette ulovlige angrepet på aktive arbeidere er ment å presse aktivistene i Demokratisk Kurs og nekte dem tilgang til arbeid og produksjon. Partimedlemmer har også blitt systematisk forhindret fra å få jobber i det offentlige. Samtidig gjennomfører myndighetene skremselskampanjer rettet mot familiene til partimedlemmer og truer dem for å forhindre at deres døtre og sønner blir med i Demokratisk Kurs. I tillegg blir enkeltmedlemmer forfulgt og dømt i urettferdige rettssaker for at de gjennom sin aktivisme støtter arbeidere i kamp eller ofre for menneskerettighetsbrudd.

Myndighetene har også uten å oppgi grunn nektet å utstede visum til utenlandske gjester til Demokratisk Kurs, slik tilfellet var med palestinske aktivister og en delegasjon fra Zambias sosialistiske parti.

I strid med marokkansk lov og menneskerettigheter

Det er også forbudt for Demokratisk Kurs å bruke logoen og navnet sitt på bannere og flagg offentlig. Dette forbudet ble innskjerpet under forrige valg, da aktivister ble undertrykt med trakassering, vold og arrestasjoner for å organisere folkelige mobiliseringer og boikottkampanjer. Disse systematiske angrepene er utilslørte og alvorlige brudd på menneskerettighetene, ytringsfriheten og organisasjonsfriheten og er til og med i strid med den marokkanske grunnloven selv, som garanterer likestilling av borgere i arbeid og ved ansettelser.

På samme måte jobber regimet også hardt for å undertrykke andre organisasjoner der medlemmer av Demokratisk Kurs er aktive. Den marokkanske menneskerettighetsorganisasjonen AMDH er også under angrep fordi den har troverdighet ikke bare i Marokko, men også på det afrikanske kontinentet og internasjonalt.

En bakspiller for regimet har vært Facebook. Da pandemien herjet Marokko som verst i 2020, blokkerte den sosiale mediegiganten nettseminaret «Om behovet for politisk organisering av arbeiderklassen, strategi og oppgaver» der DK og arabiske kommunistiske og sosialistiske partier fra Maghreb skulle delta. I samband med 1. mai samme år stansa Facebook sending av et symposium om «Situasjonen for arbeiderklasen i dag og etter koronaen» med deltakelse av marokkanske fagforeningsfolk, politikere og menneskerettsaktivister. Disse og andre forsøk på å kneble Demokratisk Kurs, er redegjort for i denne rapporten (på engelsk)

– Vi kjemper for vår rett

«Kjære kamerater», sier det nasjonale DK-sekretariatet i sin appell, «vi er fast bestemt på å forsvare, helt til det siste, vår rett til å avholde kongressen vår til fastsatt tid. Derfor oppfordrer vi alle progressive og aktivister til å vise internasjonal solidaritet, noe som i øyeblikket har stor betydning for Demokratisk Kurs. Det marokkanske regimet skryter i utlandet av å være «demokratisk» og respektere menneskerettigheter og offentlige friheter. Vi setter vår lit til at dere viser solidaritet med oss i ord og i handling. 

Lenge leve folkets kamp!»

Den revolusjonære organisasjonen Demokratisk Kurs ble grunnlagt illegalt i 1995, og ble først legalt i 2004. Partiet ser på seg sjøl som en videreføring av den marxist-leninistiske bevegelsen i landet. Organisasjonen er observatør i Den internasjonale konferansen av marxist-leninistiske partier og organisasjoner (CIPOML), som også Revolusjon er tilknytta.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre