26 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Danmark og Norge tilhører den nest innerste kretsen av USAs nære allierte, kalt 9 Eyes.Danmark og Norge tilhører den nest innerste kretsen av USAs nære allierte, også kjent som «Nine Eyes».

Skandalene står i kø for de hemmelige tjenestene og tidligere regjeringsmedlemmer i Danmark. De svarer med å stramme grepet om mediene.

Både den tidligere forsvarsministeren og etterretningssjefen er siktet etter forræderiparagrafen. Anklagepunktene er ikke først og fremst det ulovlige avlyttingssamarbeidet med NSA, men at de har lekket ulovlighetene til mediene.

Dansk etterretning har tilrettelagt for at USAs fremste spionasjeorgan har fått tappe kabelkommunikasjon til og fra blant annet norske politikere. Også informasjon om danske statsborgere har gått videre til USA. Men det som bekymrer makthaverne mest, er at informasjonen om denne ulovlige aktiviteten har nådd ut til offentligheten i og utenfor Danmark.

Mediene får munnkurv

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har de siste ukene vært på visitt i de store danske mediehusene og forklart at det er strengt forbudt å fortelle om deres hemmeligheter, og også gitt inntrykk av at dette er årsaken til overvåkingen av og tiltalen mot deres tidligere sjef. Mannen selv har erklært seg ikke skyldig. Også journalister som videreformidler opplysninger kan dømmes etter paragraf 109, understreker PET.

Det må forstås slik at det også handler om ikke å spre informasjon som har kommet fra Edward Snowden via Wikileaks, eller fra egne journalistiske kilder. I særdeleshet er det forbudt å fortelle om USAs totale overvåking av internett. De danske hemmelige tjenestenes delaktighet er en av «hemmelighetene» det er helt forbudt å nevne. Journalister trues også med «forræderi»-paragrafen.

Akkurat nå er det maktpåliggende å legge lokk på historien om USAs totale overvåkning av internett

Til gjengjeld er tjenestens egen virksomhet ikke i det hele tatt innenfor lovens rammer, verken i Danmark eller i utlandet. De hemmelige tjenestenes virksomhet er et overgrep mot sivile rettigheter, med siktemål å styrke statsmaktens interesser og undertrykke folket og arbeiderklassen.

Påvirkningsagenter

De hemmelige danske spiontjenestene jobber ikke bare med overvåkning, det handler også om påvirkningsvirksomhet, med alt fra provokatører til propaganda.

Akkurat nå er det maktpåliggende å legge lokk på historien om USAs totale overvåkning av internett og den danske etterretningstjenestens medvirkning. Samtidig med at en ny kald krig piskes opp mot stormaktene Russland og Kina, og alle andre som ikke vil underkaste seg USAs og EUs dominans, skriver KPnet.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre