21 juni 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

krystallnattIllustrasjon: Carlos Latuff

Krystallnatta 9. november 1938 var innledninga på pogromene mot jødene i Nazi-Tyskland, en forfølgelse som fortsatte med fordrivelse og utryddelsesleire. Det må aldri glemmes.

i disse dager blir tusenvis av uskyldige palestinere, halvparten av dem barn, regelrett myrdet i Gaza. Hundretusener blir fordrevet for å realisere et Stor-Israel på okkupert jord. På Vestbredden terroriserer og dreper ulovlige bosettere palestinske bønder med metoder som minner om de nazistiske brunskjortene.

Er da tiden inne til å demonstrere mot at et hundretalls jøder ble drept av nazistiske brunskjorter for 85 år siden?

Ja, det er så absolutt riktig å markere motstanden mot fascismen og starten på jødeutryddelsen. Nazisme og rasisme er stadig en trussel vi må ta på største alvor og kjempe mot.

Jøder har ikke kollektiv skyld for at en sionistisk apartheid-stat bedriver utslettelse og bestialske massemord på det palestinske folket i deres navn, like lite som tyskere flest har kollektiv skyld for Hitler-nazismen. Jøder har samme rett til beskyttelse som alle andre mennesker. De står ikke til ansvar for staten Israels terror, akkurat som muslimer ikke har ansvar for IS-terrorisme.

Tusenvis av antisionistiske jøder protesterer mot de israelske overgrepene mot palestinerne. De fleste av dem avviser staten Israels legitimitet og at sionistene misbruker den jødiske religionen til sine formål. Disse jødene viser et imponerende mot.

Kampen mot antisemittisme og all annen rasisme gir bare mening om en også bekjemper sionismen. Sionismen er en rasistisk ideologi som tar i bruk ethvert middel for å sikre jødisk «lebensraum» på palestinsk jord. 

Israel er en okkupantmakt og har derfor ingen «rett» til å hevne militære angrep fra en legitim palestinsk motstandsbevegelse. Retten til sjølforsvar mot kolonialisme og apartheid i regi av Sør-Afrika og Israel ble slått fast av FNs generalforsamling i 1983. Det blir ingen fred før den sionistiske staten Israel avvikles og gir plass for et sekulært og udelt Palestina med frihet og rettferd for alle folkegrupper og religioner. 

Krystallnatta er en tragisk merkedag der budskapet var og er «aldri igjen»! For å hedre ofrene for Krystallnatta og avverge reprise på redslene som fulgte, må vi nå si:

Stopp folkemordet i Gaza! Våpenhvile nå. Fritt Palestina!

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre