28 mai 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

murderersPresident Trumps kunngjøring om at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad har ytterligere forsterket sinnet og fortvilelsen blant palestinerne. Det har også ført til protester rundt omkring i verden. Minst 14 palestinere er drept i opptøyene, pluss tusenvis av skadde og rundt 700 arresterte.

USA truer og saboterer FN

Kunngjøringen har skadet USAs allerede dalende anseelse i Europa, og FN vedtok en resolusjon som anmodet USA om å la være å flytte ambassaden til Jerusalem. Dette avstedkom regelrette trusler fra USA om å kutte pengestøtte til land som stemte for resolusjonen. Dessuten har USA kuttet kraftig i sin økonomiske støtte til FN.

Ahed (16) i arrest

I slutten av desember arresterte den israelske hæren 16 år gamle Ahed Tamimi, etter at hun slo og sparket to israelske soldater som trengte inn i familiens hage. Flere i hennes familie ble senere arrestert. Sammen med sin familie har Ahed blitt en profilert aktivist gjennom stadige protester mot Israels okkupasjon og trakassering av den palestinske sivilbefolkningen.

Ahed Tamimi blir nå tiltalt for blant annet «angrep på soldater», «forhindret soldatene i å utføre sitt arbeid» og ti andre anklager.

Vil kneble boikottbevegelsen

Etter som Israel frykter den voksende motstanden både hjemme og ute, forsøker de å kneble den internasjonale boikottbevegelsen. De går inn for å påvirke regjeringer til å slå ned på organisasjoner som går inn for boikott av Israel. Norge og Danmark er blant landene som villig er med på dette.

I forslaget til statsbudsjett vil den norske regjeringen kutte pengestøtten til organisasjoner som oppfordrer til boikott av Israel.

Danmark stanser støtten til flere menneskerettighetsorganisasjoner i Palestina og Israel, etter press fra den israelske regjeringen.

Oslo-avtalen

USAs handlinger er siste spiker i likkista for Oslo-avtalen og dens såkalte to-statsløsning. Eksistensen av den ekspansive sioniststaten Israel er hinderet for enhver rettferdig løsning av Palestina-spørsmålet. Bare en sekulær stat som omfatter hele det gamle mandatområdet, uten murer og med plass for alle religiøse retninger, der flyktningene fra 1948 har førsterett til å vende hjem, kan gi rettferdighet og gi grunnlag for en virkelig fred.

Trump har med sin beslutning gjort ende på illusjonene om en full etnisk-religiøs rensning i form av to «stater», der den ene er en ren bantustan for den andre.

«Jerusalem vil for alltid være hovedstaden for det palestinske folket og staten Palestina. Den imperialistisk-sionistiske alliansen vil ikke lykkes med sine forsøk på å viske ut byens arabiske identitet og dens status i den arabiske og islamske verden», skriver Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP) i sin uttalelse «Det er vår kamp – og ikke Trump – som vil avgjøre Jerusalems skjebne».

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre