27 mai 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Kolbarene frakter tunge lass gjennom trange fjellpass.Kolbarene frakter tunge lass gjennom trange fjellpass.
Foto fra Kurdistanmedia.

Østkurdiske arbeidere, ofte kalt «kolbarer», ble tidligere i april angrepet i byen Sardasht av militærstyrker fra Den islamske republikken Iran.

Kolbarer er blant de aller fattigste i Iran. De har spesialisert seg på å frakte tunge lass til fots over de ugjestmilde fjellovergangene mellom Iran og irakisk og tyrkisk Kurdistan. Kolbarene velger ofte illegale ruter for å unngå iranske grensevakter.

Den kurdiske nettavisa Kurdistanmedia skriver den 15. april 2017 at en gruppe av kurdiske arbeidere – «kolbarer» – ble angrepet av militære og sikkerhetsstyrker fra det iranske regimet i Østkurdistan (Rojhelat) i byen Sardasht på fjellgrensen i området Hoderan. En arbeider som het Ahmed Mam Qaderi ble drept på stedet, og fem andre alvorlig såret. Fire av de fem som ble skutt er Karim Zeinali fra landsbyen Sarake i byen Sardasht, Werya Mam Ibrahimi fra landsbyen Rabet i byen Sardasht, attenåringen Siamend fra landsbyen Alan i byen Sardasht, og Rahmet fra landsbyen Bewran i byen Sardasht.

De fem arbeiderne som ble skutt i hodet og i ryggen, ble av de iranske styrkene nektet sendt til sykehus. Flere folk fra Sardesht ønsket å gå til området for å hjelpe arbeiderne, men det iranske politiet nektet dem dette, og sa til folk at dersom de gikk for å hjelpe, ville de lide samme skjebne som den arbeiderne fikk.

Mange østkurdiske arbeidere vandrer gjennom skog og fjell på vei mot sør for å finne et levebrød for seg selv og sine familier, men møter i stedet fiendens skudd.

Ifølge det kurdiske nettstedet Hengaw, så har 25 kolbarer mistet livet mellom 1. januar og 16. april i år. Sju av disse ble skutt av iranske styrker, seks av dem falt ned fra fjellet og tolv av dem ble tatt av snøskred. Og i løpet av denne tiden har også trettifire arbeidere blitt såret av skudd fra iranske grensestyrker.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre