12 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Plakat fra Folkebevægelsen mod EU.Gratulerer, Danmark!

For tredje gang sa danskene et dundrende nej til mer Union: Nei til Maastricht-traktaten i 1992, nei til euroen i 2000 og nei til å oppheve ett av de fire danske forbeholdene i 2015.

Høyt frammøte ga et nei-flertall på over 53 prosent da danskene gikk til urnene den 3. desember. De stemte nei til å fjerne forbeholdet mot overnasjonal styring av politi- og justissektoren.

«Det var arbeiderklassens og ungdommens nei.» Dorte Grenaa, APK.

Var det blitt et ja, ville trolig også de tre øvrige danske forbeholdene stått i fare. Nå har imidlertid det danske maktapparatet og byråkratene i Brussel fått seg enda et skudd for baugen.

Viktigste seier på 15 år

Danskene på sin side har fått en kraftig påminnelse om hvordan EU-medlemskapet innskrenker dansk suverenitet og stadig truer med å fjerne restene som er igjen.

– Dette er den største seieren for EU-motstanden på 15 år, sier Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU etter at stemmene er talt opp, mens statsminister Lars Løkke Rasmussen på sin facebook-side offentlig vedgår at «det er en tillitskrise mellom oss (dvs. regjeringa – Red.) og befolkningen».

Arbeidere og ungdom stemte nei

– Det var arbeiderklassens nei. Det var det brede Danmarks nei. Nordsjælland stemte ja, nesten hele resten av landet stemte nei, oppsummerer marxist-leninistene i Arbeiderpartiet kommunisterne (APK) etter nok et nederlag for de danske politikerne som vil knytte Danmark enda tettere opp til Unionsprosjektet.

– Ikke minst var det ungdommens nei. Der er en ny generasjon som sier klart nei til EU, unionen og planen om et Europas forente stater. Unionsmotstanderne vant og må nå reise kravet om exit fra EU, sier partileder Dorte Grenaa.

Se også:

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre