21 juni 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

[Mandag 31. mai 2010] Det internasjonale jødiske anti-sionistiske nettverket (IJAN) fordømmer på det sterkeste Israels barbariske raid, gjennomført i internasjonalt farvann mot en maritim humanitær konvoi, der israelske soldater med skarp ammunisjon angrep fredelige sivile om bord, myrdet minst femten i henhold til den israelske hæren, og såret mange.
DokumentasjonDet er en myte at «alle» jøder er sionister og forsvarer handlingene til staten Israel. Mange anti-sionistiske jøder stiller seg skulder ved skulder med palestinerne, blant annet det anti-sionistiske jødiske nettverket IJAN som har sendt ut denne uttalelsen.
Vi er ydmyke og inspirert av engasjementet og offerviljen till menneskene ombord i disse skipene. […]
En av båtene i konvoien ble oppkalt etter Rachel Corrie, drept av en israelsk bulldoser mens hun hindret rivinga av et palestinsk hus i Rafah for syv år siden. Denne båten minner oss alle om at motet og utholdenheten vist av skipene som seiler til Gaza følger i en internasjonal tradisjon av omfattende folkelig etisk engasjement som et ekko og svar på utholdenheten og motet til et århundre med palestinsk motstand mot etnisk rensing og kolonialisme.

Dette angrepet på fartøyer som fraktet 10 000 tonn med humanitær hjelp, inkludert pedagogisk materiell, medisinsk utstyr og bygningsmaterialer, er internasjonalt sjørøveri.

Vi oppfordrer alle regjeringer til å slutte med å la Israel gå straffri, til å håndheve internasjonal rett og holde Israel ansvarlig for sine gjentatte krenkelser. Denne pirathandlinga ble gjennomført i jakten på å opprettholde en beleiring på Gaza, pålagt av Israel med deltakelse av den egyptiske regjeringen og med amerikanske støtte, en stillingskrig som i seg selv er en forbrytelse mot menneskeheten. Denne kriminelle beleiring forverrer en fryktelig humanitær krise, med massearbeidsløshet, ekstrem fattigdom og matmangel som rammer over halvannen million mennesker, hvorav de fleste er flyktninger fra den etniske rensingen av Palestina i 1948 og som nå er innelåst i verdens største konsentrasjonsleir. Palestinerne i Gaza er forhindret fra å gjenoppbygge husene ødelagt av Israel i massakren i 2009, de har forbud mot å importere ting som leker og sjokolade som straff for å ha en demokratisk valgt regjering som nektet å samarbeide med okkupasjonen. Som okkupasjonsmakt må Israel holdes ansvarlig for sine grove brudd på menneskerettighetene til palestinerne i Gaza. Alle stater har en forpliktelse til å gjøre alt de kan for å håndheve internasjonal lov og straffe disse omfattende og tilbakevendende bruddene som beskrevet i Goldstone-rapporten samt rapportert av mange menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale organer.

Mens israelske myndigheter sender ut motstridende rapporter om antall ofre under raidet, oppfordrer vi Israel til umiddelbart å gi internasjonal og uavhengig tilgang til de sårede og til likene av martyrene, til å frigi de som er bortført og å la skipene seile uantastet til Gaza.

Vi retter oppmerksomheten mot den islamofobiske medieframstillinga av dette sivile engasjementet som en konflikt mellom Israel og islam. Det er en konflikt mellom Israel og en verdensomspennende, mangfoldig og forent solidaritetsbevegelse som omfatter mennesker av alle trosretninger, som sammen står fredelig opp mot voldelig undertrykkelse. Det var 750 mennesker av forskjellige trosretninger fra 40 forskjellige land om bord, derav 35 politikere.

Vi oppfordrer statene some fikk sine skip angrepet, og spesielt Tyrkia, til å reagere på en måte som tar alvorlig på Israels handlinger, som går ut over de sedvanlige verbale irettesettelsene som har fulgt tidligere voldshandlinger fra Israels side. Til tross for den oppheta retorikken, økte handelen mellom Israel og Tyrkia med 27 prosent i første tertial av 2010. Vi oppfordrer Tyrkia til å bryte de diplomatiske forbindelsene, til å suspendere all handel og til helt å kutte de militære båndene til apartheidstaten Israel.

Vi oppfordrer Sveits, slik landet er forpliktet til, om å innkalle de høye kontraktspartene til den fjerde Genève-konvensjonen for å diskutere Israels gjentatte brudd på internasjonal lov og å holde dem ansvarlige. La ikke verden enda en gang sitte stille og gi blaffen til et folk som er overlatt til seg sjøl.

Viktigst er vår oppfordring til det sivile samfunn overalt, og til oss selv, om å fordoble vår innsats for å bryte beleiringen av Gaza, til å intensivere våre kampanjer, til å vise solidaritet og utholdenhet sammen med palestinernes motstand, til å stille Israel til ansvar for sine gjentatte overtredelser, og avslutte okkupasjon, kolonisering og apartheid i Palestina.

Vi oppfordrer også jøder til å se i dette voldelige og dødelige raidet en bit av et større og umiskjennelig mønster av uhemmet vold, straffende undertrykking og umotivert ondskap, selv-isolasjon og hat som avslører sionismens historiske retning. Fanget av de uunngåelige virkningene av sin koloniale logikk, er sionismen ikke en tilbakevending til jødisk liv, men en selvoppfyllende profeti av selvødeleggelse. Mens israelske tjenestemenn legger mer vekt på å forhindre funksjonshemmede i Gaza fra å få rullestoler enn på velferden til sine egne borgere, tilskynder vi dere til å se at det ikke er annen fremtid i sionismen enn en vedvarende utvikling inn i stadig mer meningsløs brutalisering og vold.

Mandag 31. mai 2010

Oversatt og lett forkortet av Revolusjon.
Originalartikkel: Free Gaza, Respect International Waters

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre