26 august 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Norske våpen dreper! Konferansedeltakerne ble møtt med bannere og slagord.Norske våpen dreper! Konferansedeltakerne ble møtt med bannere og slagord. Foto: Revolusjon CC BY-SA

Flere hundre demonstranter viste tirsdag sin avsky for den norske våpenindustriens aktive bidrag til folkemordet i Gaza.

Våpenlobbyen fra inn- og utland har samla seg til konferanse i Bjørvika i Oslo for å drøfte hvordan norsk våpeneksport kan utvides enda mer. Den norske våpeneksporten er allerede rekordhøy.

Kjell Stephansen, nestleder i Palestinakomiteen, og leder i Changemaker, Marte Hansen Haugan, holdt sterke appeller om våpenindustriens blodpenger og om hvordan norske myndigheter bidrar til et blodbad som de offisielt fordømmer.

Norskproduserte våpen som M-72 og komponenter til jagerflyet F-35 blir brukt av Israel til folkemordet i Gaza. Regjeringa dekker seg bak at våpna ikke blir eksportert direkte til Israel, mens produsenter som Nammo og Kongsberg dekker seg bak at de følger eksportrestriksjonene som gjelder.

nammo ut av gazaFoto: CC BY-SA RevolusjonDisse såkalte begrensningene har ingen betydning når våpna sendes til USA for videreeksport, eller blir produsert av Nammos fabrikker som er spredt utover flere amerikanske delstater som Arizona, Mississippi, Maryland og Utah.

Høyesterett i Nederland beordret i februar stans av alt videresalg til Israel av deler til F35, grunnet faren for å medvirke til folkemord. Noe lignende har ikke skjedd i Norge. Her er det «business as usual», til tross for at den internasjonale domstolen ICJ har påbegynt etterforskning av det domstolen mener er et plausibelt folkemord. Norske myndigheter krever ingen sluttbrukererklæring fra allierte som USA.

Norge har anerkjent Palestina, men gjør ingenting for å hindre at norske våpen og våpendeler blir brukt til å slakte de palestinske innbyggerne. På samme måte som den levende solidaritetsbevegelsen med Gazas folk tvang fram norsk anerkjennelse av staten Palestina, er det bare en sterk folkelig bevegelse som kan sikre stans i Norges medvirkning til folkemordet. Vi gir oss aldri!

«Nammo, Kongsberg, you can't hide – We charge you with genocide!» var ett av slagorda som runget utenfor konferansehotellet.