17 juli 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Mondelez (tidligere Kraft Foods) eier Freia sjokolade.

Næringslivsboikotten av Freia-produkter stinker av hykleri og dobbeltmoral.

Flyselskapet SAS har stilt seg i spissen for en boikott av sjokolade fra Freia og Marabou med den begrunnelse at den amerikanske eieren Mondelez fremdeles har virksomhet i Russland. Freia-sjokoladen blir produsert av norsk melk og kakao fra Vest-Afrika og inneholder ikke en eneste russisk ingrediens. Kvikk Lunsj inngår heller ikke i russiske soldaters stridsrasjoner.

Så er det da heller ikke noe folkekrav om Freia-boikott. Dette er et påfunn fra kapitalinteresser som ikke lider noe tap ved å bytte ut Freia-produkter med andre merkevarer. Mondelez står ikke en gang på sanksjonslista til EU. Men selskapet figurerer på lister fra Zelenskij-regimet i Kiev.

Freia på Rodeløkka er en av Oslos siste industribedrifter, med en historie som går tilbake til 1892. Fabrikken var en av de første i Norge som innførte 8-timers arbeidsdag. Nå frykter de 70 ansatte for jobbene sine på grunn av en bisarr boikottaksjon som har til hensikt å pusse fasaden til SAS, Elkjøp og andre bedrifter med dårlig renommé for hvordan de behandler egne ansatte.

Det hører med til historien at Oljefondet er en stor aksjonær i Mondelez. Det er også storbanken Nordea, med en aksjeportefølje på fem milliarder kroner.

Så når bedrifter som Kimek i Kirkenes eller Freia i Oslo går dukken som følge av symbolpolitikk for å blidgjøre NATO, kan i det minste kunder med boliglån hos Nordea se lysere tider i møte. Med norsk næringsliv og NATO i ryggen, kan de formodentlig trygt boikotte kommende avdrag- og rentekrav fra Nordea. Eller hvordan var det igjen?

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre