22 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Illustrasjonsfoto fra Pixabay.

Kjensgjerningene bekrefter at borgerlige friheter og menneskerettigheter bare er ord. I praksis blir alle herskerklassens lovpriste prinsipper kastet over bord, sier marxist-leninistiske partier og organisasjoner i Europa i denne uttalelsen.

Migrantkrisa på grensen mellom Hviterussland og Polen er i medienes fokus. Tusenvis av migranter, hovedsakelig fra Midtøsten, er innesperret av kulde, piggtrådgjerde og militære styrker på grensen mellom de to landa. Samtidig stiger den internasjonale spenninga. Polen og EU anklager Hviterussland for på organisert vis å frakte inn migranter som en gjengjeldelse for sanksjoner, mens Hviterussland benekter anklagene og truer med å kutte gassforsyninger til EU-land.

Det er tydelig at migranter er ofre for de «geopolitiske» stridighetene mellom Hviterussland og Russland på den ene siden, og Polen og EU på den andre. Ingen av de kapitalistiske statene bryr seg om mennesker som flykter i håp om et bedre liv, etter at de i flere tiår har vært utsatt for imperialistisk aggresjonspolitikk, undertrykkelse og elendighet.

Kjensgjerningene bekrefter at borgerlige friheter og menneskerettigheter bare er ord.

Polens regjering har satt opp grensegjerder, etter i årevis å ha nektet å ta imot en andel av migrantene som har ankommet via Italia, Hellas, Spania osv. Dette på tross av det faktum at landet er medlem av EU, den påståtte «forsvarer av frihet og demokrati».  EUs imperialistiske ledere uttrykker nå solidaritet med Polens statsminister Morawiecki, etter at de har anklaget ham i flere måneder for å trampe på «rettsstaten». Nå trapper de opp sanksjonene mot Hviterussland.

Disse hyklerne er de samme som betalte Tyrkias president Erdogan for å stoppe migrasjon til Europa; de samme som la press på afrikanske og Midtøsten-land for å vedta lignende tiltak. De foretok seg ingenting for å håndtere et problem som var kjent i flere måneder.

Kjensgjerningene bekrefter at borgerlige friheter og menneskerettigheter bare er ord. I praksis blir alle herskerklassens lovpriste prinsipper kastet over bord.

Dette gjelder også for Hviterussland og Russland, som bare tar hensyn til sine egne borgerlige statsinteresser i rivalisering og konkurranse med vestlige imperialistiske makter, men de står på samme side mot arbeiderne og de undertrykte folkene.

De europeiske medlemmene av CIPOML

  • fordømmer bruk av væpnede styrker og statsvold mot migranter, dette er aggresjonshandlinger mot verdens arbeidere og folk som øker faren for krig; 
  • oppfordrer arbeiderne og folkene til å heve sin røst mot borgerskapets reaksjonære, provoserende og krigshissende politikk og å øke solidariteten med migranter som har rett til å bli hjulpet og tatt imot i EU;
  • fordømmer de imperialistiske og kapitalistiske statene og holder dem ansvarlig for dramaet på grensen mellom Hviterussland og Polen, så vel som i Middelhavet, på Balkan og langs andre migrasjonsruter.

Årsaken til problemene som plager menneskeheten er det kapitalistiske og imperialistiske systemet. Løsningen kan bare ligge i den revolusjonære opprettelsen av en ny og høyere samfunnsorden: sosialismen!

Marxist-leninistiske partier og organisasjoner i Europa (medlemmer av CIPOML)

November 2021.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre