17 juli 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Fransk politi under protestene i 2018. Foto: <a href="https://unsplash.com/@ev?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">ev</a> fra <a href="https://unsplash.com/photos/nLwq3zD4Qlk?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>Fransk politi i Lyon under protestene i 2018. Foto: ev fra UnsplashTitusener protesterer i gatene i franske byer etter nok et politidrap på en ungdom som «nektet å føye seg». Statsmakta svarer med å sette inn en hel politihær på 45 000 mann. Denne uttalelsen fra PCOF er fra 27. juni og før de store masseopptøyene de siste dagene.

Drapet skjedde i Nanterre om morgenen 27. juni og episoden ble filmet. Opptaket sirkulerer vidt og bredt og viser at versjonen om at politifolk var satt i fare, er falsk.

I 2022 ble 13 mennesker drept av samme grunn: politiet påberopte seg «selvforsvar». Forskere som analyserer dette raskt økende fenomenet har påpekt sammenhengen med loven fra 2017 som endrer ordensmaktas rett til å bruke våpen.

«Ikke å føye seg for pålegg» gir ikke rett til å drepe, slik flere politikere og demokratiske organisasjoner med rette har hevdet.

Prefekten for politiet i Paris sier han venter på resultatene av etterforskninga og nekter å fordømme politimannens handling.

I månedsvis har politivolden mangedoblet seg, spesielt mot unge mennesker i drabantbyene. Innbyggerne i Nanterre har i mer enn ei uke vært utsatt for en mangedobling av politiets kontroller og provokasjoner. Dette forklarer sinnet til beboere og unge i arbeiderbydeler som spontant har mobilisert.

Vi deler dette sinnet og oppfordrer kamerater og venner i Nanterre til å delta i demonstrasjonene som fordømmer politivold mot unge mennesker og vise solidaritet med ofrene og deres familier.

Paris, 27. juni 2023

Frankrikes kommunistiske arbeiderparti (PCOF)

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre