17 juli 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

daniel silva army boots unsplash

President Macron pusser feltstøvlene og «lufter» ideen om direkte intervensjon i Ukraina. Det ville i så fall bety full krig i Europa.

Politikere og militære ledere snakker nå åpent om at Europa må forberede seg til krig mot Russland i løpet av de neste 4–5 åra. Nå går utviklinga enda raskere i retning av full krig mellom Russland og NATO. Russlands militære framgang i Ukraina skal stanses med alle midler, tilsynelatende uten hensyn til konsekvensene.

NATO-sjef Jens Stoltenberg er en utrettelig pådriver for eskalering. Han har nylig gitt grønt lys for at F-16-jagerne på vei til Ukraina også kan brukes utenfor kampsonen, det vil si direkte på ubestridt russisk territorium. Frankrikes president Emmanuel Macron går enda lengre. Han åpner opp for å sette inn regulære bakkestyrker på ukrainsk jord i det som virker som et velregissert «soloutspill».

– Utelukker ingenting

På møtet i Paris med regjeringssjefer fra 20 land den 26. februar, blant dem statsminister Jonas Gahr Støre, sa Macron riktignok at «det er ikke enighet på dette stadiet (…) for å sette inn soldater på bakken». «Vi utelukker ingenting», tilføyde han. «Vi vil gjøre alt vi må for at Russland ikke vinner». Utspillet kommer samtidig som krigsentusiasmen i Europa synker for hver dag.

Også Slovakias statsminister Robert Fico uttalte at flere NATO- og EU-land vurderer å sende soldater til Ukraina gjennom bilaterale avtaler som er inngått.

Regulære bakkestyrker fra NATO-stater ville være en regelrett krigserklæring

Dette er noe ganske annet enn de hundrevis av utenlandskrigerne og «hemmelige» amerikanske og europeiske krigsinstruktører som for lengst er på plass, mange av dem helt siden 2014. Det er også flere norske blant dem. New York Times dokumenterer i en artikkel 25. februar at CIA i minst åtte år har finansiert 12 spionbaser i Ukraina, i tillegg til å instruere ukrainske kommandostyrker. Men regulære bakkestyrker fra en eller flere NATO-stater på ukrainsk jord ville være en regelrett krigserklæring, som Russland vil besvare. Går Russland til motangrep mot disse statene, betyr det i praksis krig med hele NATO.

Stoltenberg «dementerer»

Dette vet naturligvis Stoltenberg, som reagerte på Macrons utspill med et «dementi» om at det «ikke foreligger noen planer om kampstyrker fra NATO på bakken i Ukraina». Med dette holder Stoltenberg muligheten åpen for at enkeltland kan sende soldater, samtidig som han tilsynelatende skyter ned prøveballongen til Macron og viser hvem som er NATO-sjef. Hensikten er oppnådd. Det tidligere tabubelagte spørsmålet om direkte intervensjon er lufta i offentligheten og får anledning til å modne i opinionen.

Støre uttaler ifølge VG at «Norge er ikke blant landene som vurderer å sende soldater inn i Ukraina». Dermed bekrefter han at andre land faktisk vurderer det.

Hva løftene til lystløgnerne Støre og Barth Eide er verdt, vet alle som husker Libyakrigen og de første ukene etter Russlands invasjon av Ukraina. I begge tilfellene advarte de mot vestlig innblanding og avviste enhver norsk delaktighet som uaktuelt.

Mantraet om at Russland skal tape krigen i Ukraina, koste hva det koste vil, driver Europa til randen av full krig med Russland.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre