21 juni 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Foto: Inge Wallumrod, Pixabay CC0Foto: Inge Wallumrod, Pixabay CC0

President Biden har gitt grønt lys. Det er bare et tidsspørsmål før Støre-regjeringa krysser nye «røde linjer» og donerer jagerfly til Ukraina. Det betyr en voldsom opptrapping av NATO-innsatsen. SV og Rødt har allerede sagt A. Våger de da ikke å si B?

Norge og andre europeiske land har så langt holdt igjen når det gjelder å imøtekomme Zelenskijs bønner om jagerfly, spesielt av typen F-16. Det skyldes ikke mangel på krigsiver i Oslo og andre europeiske hovedsteder, men at pilotopplæring og eksport av flyene krever godkjenning fra USA. Den godkjenninga har ikke USA villet gi. Før nå.

På G7-toppmøtet i Hiroshima – av alle steder – signaliserte president Joe Biden at USA nå vil støtte et opplæringsprogram for ukrainske piloter og at amerikanerne heller ikke vil motsette seg at allierte forsyner Ukraina med flytypen. Dermed er nok en av utallige «røde linjer» for NATO-innblanding i krigen brutt.

Leveringsklare norske fly

Norge har faset ut 44 F-16 jagerfly til fordel for det nye kampflyet F-35. 32 av disse er solgt til Romania, resten er solgt til det amerikanske selskapet Draken International. Men ingen av flyene har forlatt Norge, og rumenerne kan sannsynligvis overtales til å endre kontrakten. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), som nettopp har vært på inspirasjonsbesøk hos sin krigerske kollega Ben Wallace i Storbritannia, later som om regjeringa ikke spesifikt har «diskutert» spørsmålet om F-16-leveranser, som angivelig «ikke står på dagsorden». 

Sannsynligvis betyr det at regjeringa velger en «smidig» tilnærming, der den først omfavner initiativet for koordinert pilotutdanning for i neste omgang å gi grønt lys for å sende kampflyene. For hva skal ukrainske piloter med flere måneders utdanning hvis de ikke har fly til å «praktisere» med? Også Forsvarets Forum skriver lakonisk at «Det er ikke utenkelig at også noen av Forsvarets gamle F-16 vil bli tatt i bruk mot den russiske invasjonen».

Nye donasjoner av «hærens storslegge»

Klarsignalet fra USA kommer samtidig med at den norske regjeringa donerer ytterligere åtte rakettartillerisystemer av typen MLRS. Denne «hærens storslegge» er opprinnelig konstruert for klaseammunisjon. Rakettartilleriet kommer i tillegg til tre missilsystemer av samme type donert i 2022 og som statsråden sier «har hatt stor innvirkning i krigen», ifølge NRK.

På Stortinget råder full konsensus om «hjelpepakkene» til Ukraina etter at også Rødt har blitt stuereine våpentilhengere. Rødt har riktignok tatt forbehold på sitt landsmøte når det gjelder stridsvogner og fly. Men Norge har for lenge siden donert minst åtte Leopard 2 uten at noen har hørt et kny av protest fra den kanten. Hvordan vil SV og Rødt forholde seg når F-16 plutselig «kommer på dagsorden»?

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre