Den japanske organisasjonen Nihon Hidankyo er en verdig fredsprisvinner. Norske myndigheter håner prisen ved å gjøre Norge til aktiv deltaker i NATOs atomvåpenøvelse Steadfast Noon.
Årets fredspris er for en gangs skyld i tråd med nedrustningsbudskapet i Alfred Nobels testamente. Med tildelinga til den japanske organisasjonen Nihon Hidankyo, en folkelig bevegelse av overlevende fra atomangrepene på Hiroshima og Nagasaki, har Nobelkomiteen denne gangen funnet en verdig mottaker som krever at alle land undertegner FNs atomvåpenforbud.
De veldresserte politiske kommentatorene oppfatta umiddelbart prisen som en «advarsel til Putin» og hans atomtrusler. Det er den kanskje også ment som. Men årets fredspris er vel så mye en sviende kritikk av NATOs førsteslagsstrategi. NATO-land som Norge nekter plent å undertegne FNs atomvåpenforbud.
Norge deltar i atomkrigsøvelse
Allerede før prisen deles ut, håner norske myndigheter budskapet fra Nihon Hidankyo. Norge har nemlig sendt stabsoffiserer for å delta i Nato-øvelsen Steadfast Noon. Det har aldri skjedd tidligere at Forsvaret har deltatt aktivt i NATOs regelmessige atomkrigsøvelse. I fjor hadde Norge observatørstatus.
– En øvelse i å begå massedrap
Generalsekretær Raymond Johansen i Norsk Folkehjelp har satt ord på hva dette innebærer:
– Å øve på å bruke atomvåpen er å øve på å bevisst ramme sivile, begå massedrap, forgifte de overlevende, sier Johansen til Nettavisen.
NATO-partiene bør holde seg vekk
Samtlige stortingspartier har stilt seg bak det såkalte forsvarsforliket, et «forlik» for en gigantisk militær opprustning «nasjonalt» skreddersydd for å passe inn i NATOs krigsstrategi. Denne strategien omfatter også førstebruk av atomvåpen, noe alliansen nå øver aktivt på. Med norsk deltakelse.
Når prisen deles ut i Oslo Rådhus 10. desember, bør politikere som støtter forsvarsforliket holde seg langt vekk. Av respekt for prisvinnerne. Og av respekt for menneskeheten.