Den 4. mars besluttet Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) å utstede arrestordre på Sudans president Omar Hassan al-Bashir på grunnlag av anklager om forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser. Bashir blir dermed det første sittende statsoverhodet som risikerer å stå i tiltaleboksen i Haag.
ICC bekrefter på ny sin rolle som et agentur for den vestlige imperialismen, etter at den tidligere har kompromittert seg gjennom skueprosessen mot Slobodan Milosevic, som tok sin død av rettsfarsen i Haag.
Regissert kampanje
Dette er foreløpig siste akt i en regissert kampanje mot Sudan, Afrikas største land målt etter areal. Etter at Sudan først var inkludert på den amerikanske lista iover «røverstater», ble spørsmålet om det påståtte folkemordet i Darfur kjørt fram. Tragedien i Darfur, der ulike militsgrupper kjemper mot hverandre, skal ha ført til 300.000 drepte og skapt mer enn to millioner internflyktninger. Ingen tviler på at dette er en reell tragedie, derimot er det åpenbart at det er flere aktører på scenen i Darfur, flere av dem med bånd til fremmede stater.
Darfur grenser til Tsjad og Libya. Borgerkrigen i nabolandet Tsjad på 80-tallet førte til en strøm av våpen gjennom Darfur. På denne tida var Sudan ennå alliert av USA. Både USA, Libya og trolig Frankrike var involverte i støtte til forskjellige fraksjoner under borgerkrigen i Tsjad.
Den sudanesiske frigjøringshær (SLA) og Rettferdighets- og likhetsbevegelsen (JEM) har lenge drevet geriljakrig mot sentralmakta i Khartoum for økt sjølstyre for Darfur-provinsen. Mot gerilja-angrepene har regjeringa brukt flyangrep, noe som har rammet sivilbefolkningen hardt. Regjeringa har blitt beskyldt for å understøtte «Janjawiid»-militsen, som blir anklaget for brutale herjinger.
Mens Kina er blitt en viktig internasjonal støttespiller for regimet i Khartoum, har blant andre Israel og USA vært bakspillere for geriljaen. Det libyske pressebyrået Jana hevder at lederne for opprørerne i Darfur har åpnet kontorer i Tel Aviv, ei melding som er gjengitt i den israelske avisa Ha'aretz.
Olje og Sør-Sudan
Konflikten i Darfur må dessuten sees i sammenheng med den langvarige borgerkrigen mellom det arabiske nord og det afrikanske sør, der Sudanes Peoples Liberation Front (SPLA) har kjempet for løsrivelse. En våpenhvile ble inngått i 2005, og sør-sudaneserne skal avgjøre spørsmålet om uavhengighet i 2011. Norge har i en årrekke spilt en sentral rolle i å på den ene sida støtte SPLA samtidig som Norge har spilt rolla som fredsmekler.
Sudan sitter på det som kan være Afrikas største oljereserver, og dette er bakgrunnen for kinesernes investeringsiver og de tette diplomatiske båndene mellom Beijing og Khartoum. En 1500 kilometer lang rørledning pumper olja ut til Rødehavet, hvor den skipes videre til Kinas tørste industri. Ved å definere Sudan som røverstat, har USA satt sine egne oljemonopoler på sidelinja og gitt fritt spillerom for kineserne. For å komme ut av denne blindgata, kan en «humanitær intervensjon» være løsningen sett fra Washington. Den norske regjeringa har lenge vært mer enn villige til å være med på denne leken, og både Statoil og DNO håper på bedre framtidsutsikter i et Sudan som er banket på plass av «det internasjonale samfunnet».
Hykleri i særklasse
Til dette formålet skal straffedomstolen ICC åpenbart brukes av USA, en institusjon som USA ikke mener har rett til å dømme amerikanske borgere! Da ICC ble opprettet i 1998 var USA, sammen med Libya, Kina og Israel og noen få arabiske stater de eneste som stemte imot. Like fullt hilser USA anklagen mot Bashir velkommen. Utenriksminister Hilary Clinton: «Regjeringer og individer som enten gjennomfører eller godtar overgrep, som vi over flere år har sett i Sudan, må stilles til ansvar». Hvilket hykleri!
Uansett hva Omar al-Bashir har gjort seg skyldig i, når han ikke den vestlige imperialismens krigsforbrytere til knærne. Først den dagen George W. Bush, Donald Rumsfeld, Tony Blair og resten av det 21. århundrets verste krigsforbrytere blir lagt i jern og bringes til Haag vil ICC få troverdighet som internasjonal krigsforbryterdomstol.
Se også
Humanitær oljejakt i Sudan