17 juli 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Irans tidligere president Mohammed Khatami forklarte amerikanerne at Iran og USA har sammenfallende strategiske interesser i Irak og Afghanistan.

Eks-presidenten og ayatollahen er på «privat» besøk i USA, som leder for det «Internasjonale senter for dialog mellom sivilisasjoner», basert i Teheran og Geneve. Besøket kom i stand til tross for høylytte protester fra enkelte republikanere mot å gi visum til en ledende skikkelse fra Iran.

«USA må bli værende i Irak»

I et intervju med avisa USA Today , sa Khatami at de amerikanske okkupasjonsstyrkene må bli i Irak inntil den skjøre regjeringa får sterkere kontroll. – Vi kan ikke overlate denne nyfødte regjeringa til terroristenes og opprørernes nåde, sa han

Khatami understreket videre at Iran ikke er noen fiende av USA og at de to landa fortsatt har sammenfallende strategiske interesser i Irak og i Afghanistan, med underforstått henvisning til at denne situasjonen ikke er endret til tross for den tøffere språkbruken til nåværende president Mahmoud Ahmadinejad.

Khatami oppfordret til mer dempet språkbruk mellom de to statene i det betente spørsmålet om det iranske atomprogrammet, og påsto i en forsonende tone at Iran ikke hadde forsynt sjiaene i Irak med våpen i hans presidenttid (1997-2005), og at han neppe trodde at dagens ledelse i Teheran gjorde det heller.

Forlenget unntakstilstand i Irak

Uttalelsene kommer parallelt med at den irakiske kollaboratørregjeringa, dominert av iransk-støtta partier, har vedtatt å forlenge unntakstilstanden i landet med ytterligere 30 dager, og samtidig med at «parlamentet» i Bagdad skal til å diskutere om landets autonome regioner skal få slå seg sammen til større ’delstater’ (slik den påtvungne nye forfatninga åpner for), noe som kan åpne for full oppsplitting av Irak.

I det sjiadominerte Basra i det sørlige Irak, der motstanden mot Saddam Husseins regime var særlig sterkt, er befolkninga så lut lei okkupasjon og mangel på strøm og ferskvann, at hundrevis av sjiamuslimer i slutten av august gikk ut i gatene i protest mot marionetteregimet til den amerikanske 'skosålen' Al-Maliki. Her ble det også ropt slagord til støtte for president Saddam (som står som «tiltalt» i okkupantenes rettsfarse i Den grønne sonen i Bagdad).

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre