15 juli 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Dollaren møter motstand.Den iranske sentralbanken har fått ordre om å selge sine dollarreserver og å bruke euro til utenlandske transaksjoner, melder Al Jazeera. Denne endringa vil også skje i forhold til iranske dollarbeholdninger i utlandet.

Den iranske beslutninga er et nyrespark til USA, og kan få dollarens fall til å aksellerere ytterligere.
– Oljeinntekter vil nå bli priset i euro og skal betales i euro for å gjøre slutt på vår avhengighet av amerikanske dollar, sa talsmann Hossein Elham på vegne av regjeringa i Teheran.

Iran har valgt et tidspunkt der USA øker på den ene sida øker trusselnivået mot landet, med henvisning til det iranske atomprogrammet, mens USA på den andre sida strekker ut ei hand til regimet i Teheran for å få hjelp til å redde skinnet sitt i det okkuperte Irak. Tidligere i år åpnet Teheran sin egen oljebørs.

FN innfører sanksjoner mot Iran

Bare noen dager etter den iranske beslutninga, vedtok FNs sikkerhetsråd, etter press fra USA, å innføre sanksjoner mot Iran fordi landet nekter å avslutte sitt anrikingsprogram for uran. Verken Russland eller Kina motsatte seg vedtaket. Alle FNs medlemsland blir nå bedt om å hindre at Iran får utstyr og teknologi som kan brukes i landets atomprogram eller i utviklingen av langdistanseraketter.

Iran reagerer

Iran svarte umiddelbart med å kalle vedtaket ulovlig, og mener at FN opptrer utenfor det som er organisasjonens ansvarsområde. Iran har blant annet påpekt den fullstendige dobbeltmoralen i forhold til Iran, som har undertegnet ikke-spredningsavtalen, mens land som Israel, Pakistan og India uforstyrret får lov til å utvikle sine atomprogram. Ingen av disse landa har undertegnet ikke-spredningsavtalen, og alle har utviklet egne atomvåpen.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre