12 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Streikende metallarbeidere i Tyrkia. Foto: EMEPStreikende metallarbeidere i Tyrkia. Foto: EMEP15.000 tyrkiske metallarbeidere organisert i fagforbundet Birleşik Metal-IS har gått til streik. Streiken rammer 42 selskaper, inkludert flere multinasjonale konserner.

Streiken retter seg mot å bli påtvunget en tariffavtale som opprettholder sultelønn og der avtaleperioden utvides fra 2 til 3 år, en avtale som to andre fagforeninger som står for ei klassesamarbeidslinje har gått med på.

31. januar: Tyrkiske myndigheter har nedlagt forbud mot streiken under henvisning til «den nasjonale sikkerhet»(!) Les mer her på Netavisen (dansk)

Minstelønna i Tyrkia ligger under fattigdomsgrensa, men til tross for dette gir den nye avtalen bare ubetydelige lønnsøkninger for de lavest betalte arbeiderne, mens den tilgodeser de som ligger på et høyere lønnsnivå.

Tyrkiske fagforeninger er organisert av politiske strømninger og Birleşik er et progressivt og venstreorientert fagforbund, mens Türk-Metal – den ene av fagforeningene som har undertegna den elendig avtalen – er ei gul forening leda av høyreorienterte.

Streiken er en protest mot en slavekontrakt som vil påvirke arbeidsforholdene også for arbeidstakere organisert i andre forbund. Det er en streik mot sultelønn og store lønnsforskjeller. Birleşik Metal-IS sitt krever bare utjevning av lønnsforskjellene og ei økning av minstelønna.

De signerte overenskomstene gjør akkurat det motsatte: de øker gapet mellom de dårligst betalte arbeiderne og bedre betalte arbeidskamerater og den opprettholder et lønnsnivå som en familie ikke kan livnære seg på. Samtidig forlenges avtaleperioden til 3 år.

Streiken rammer selskaper som Schneider, Alstom, Mahle, Aperam, ABB, BOSAL, BEKAERT, Delphi Automotive, Federal Mogul, Prysmian, Isuzu, Candy Group og SCM (Sistemi Commandi Mechanici).

De tillitsvalgte besluttet seg for å gå til streik på et fellesmøte den 29. januar. Arbeidsgivernes organisasjon MESS har annonsert at de vil svare med lockout, men har ennå ikke iverksatt dette.

De streikende metallarbeiderne trenger internasjonal solidaritet – dette kan bli en langvarig kamp. I Tyrkia er det tradisjon for at streiken fortsetter inntil kravene er oppfylt.

Tyrkias arbeiderparti (EMEP) sier i en uttalelse at metallarbeidernes streik er av avgjørende betydning for hele arbeiderklassen i Tyrkia, og de vil gjøre alt de kan for å styrke streiken. EMEP oppfordrer alle arbeidere og demokratiske krefter til å vise solidaritet og aktivt støtte de streikende.

Mer om streiken:

Birlesik Metal-IS   | Turkey: Time for global solidarity  Emek Partisi Tyrkias arbeiderparti (EMEP)  |  Emek Partisi på facebook

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre