17 juli 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

I Salvador marsjerte tusenvis av mennesker mot kuppforsøket. Foto: Isabella Tanajuda/Jornal A VerdadeI Salvador marsjerte tusenvis av mennesker mot kuppforsøket. Foto: Isabella Tanajuda/Jornal A Verdade

Folk tar til gatene mot fascistisk hærverk og kuppforsøk – og krever arrestasjon av Bolsonaro og banden hans.

Tusenvis av mennesker tar til gatene i Brasil og i utlandet mot fascistisk hærverk og vold. Demonstrantene forlanger arrestasjon av [tidligere preident] Bolsonaro og hans medskyldige, og opponerer mot gjenkomsten av militærdiktaturet i landet. Demonstrasjon i Rio krever arrestasjon av Bolsonaro og hans medløpere.

I løpet av den andre dagen (9. januar) demonstrerte tusenvis av mennesker i Brasilia mot kupphendelsene som fant sted dagen i forveien. Det samme har skjedd i dusinvis av delstatshovedsteder og byer i landet.

Krever straff for kuppvandalene

Sosiale bevegelser, fagforeninger og politiske partier på venstresida mobiliserte til demonstrasjonene. Alle steder krevde demonstrantene at kuppvandalene må straffes. De ga klar beskjed om at de ikke ville ha militærdiktaturet tilbake i Brasil.

I Rio fant arrangementet sted i Cinelândia, et historisk sted for motstand mot det fascistiske militærdiktaturet (1964 til 1985). Mer enn 10 000 mennesker stilte opp på en dag med kraftig regn og flom i delstatshovedstaden. I São Paulo fant demonstrasjonen sted på Ave. Paulista, der titusenvis av mennesker fra sosiale bevegelser, partier og organiserte tilhengere av alle slag samlet seg.

Det var også store demonstrasjoner i Belo Horizonte, Porto Alegre, Salvador, Manaus og Maceió. I alle byer lød det enstemmige kravet om straff for fascistene, og folk på gatene var åpent imot enhver form for forlik med vandalene og de kriminelle kuppkonspiratørene.

«Det er nødvendig å ta ondskapen ved rota»
Lenoardo Perikles, leder for frontan Unidad Popular.

I den føderale hovedstaden var det også en viktig antifascistisk markering. I mellomtida, i går kveld (9. januar) og i dag morges (10. januar) godkjente Representantenes hus og Senatet den føderale distriktsforordningen om føderal intervensjon utstedt av president Lula. Leonardo Perikles, nasjonalpresidenten for UP, erklærte på arrangementet i Belo Horizonte at «det er nødvendig å ta ondskapen ved rota og arrestere Bolsonaro, hans medskyldige, de reaksjonære generalene og de mektige fascistiske forretningsmennene.»

Fra Jornal A Verdade

 

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre