15 juli 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

bryt medisrael

Stortinget avviste forslaget om å anerkjenne et Palestina som kjemper for livet. I stedet snekra regjeringa et «kompromiss» om å støtte anerkjennelse på et udefinert tidspunkt som ikke utfordrer USA og Israel.

Det er det reelle innholdet i vedtaket, som lyder sånn:

«Stortinget ber regjeringen være forberedt på å anerkjenne Palestina som en egen stat på et tidspunkt der en anerkjennelse kan ha positiv innvirkning på en fredsprosess og uten forbehold om en endelig fredsavtale.»

Sammen med Rødt, SV, Venstre og MDG kunne Ap og Sp ha sikra flertall for Rødt-forslaget om umiddelbar anerkjennelse av Palestina, et krav som også har støtte fra AUF og LO. Men mens likstanken etter Israels folkedrap brer seg over Gaza, velger regjeringa å holde seg for nesa.

NATO og USA sier nei

Vedtaket er uttrykk for en kynisme og falskhet som har fulgt norske regjeringer i årtier. Allerede i januar 2011 sa daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre at dersom forhandlinger med Israel ikke viste framgang samme høst, ville Norge anerkjenne Palestina. Det var bløff. Lojaliteten til NATO og USA trumfer det meste. Jens Stoltenberg erklærte 12. oktober at Israel har NATO i ryggen.

Med Island som hederlig unntak, har ingen andre NATO-land anerkjent Palestina etter at de blei innlemma i denne krigsalliansen. Ungarn, Tsjekkia og Slovakia gjorde det mens de ennå var medlemmer av Warszawapakten. Sverige gjorde det i 2014. Det ville neppe skjedd idag med NATO-søknaden på bordet.

Kjerna i dette falske «kompromisset» er at Norge ikke vil løfte en finger for å anerkjenne Palestina, før USA aksepterer at et sånt vedtak «kan ha positiv innvirkning på en fredsprosess». I mellomtida er Israel i ferd med å gjennomføre en «Endlösung» hvor Palestina kan bli utsletta fra kartet. Målet er «en nakba som vil overskygge nakbaen i 1948», som Knesset-medlem fra Likud-partiet Ariel Kallner, uttrykker det. Det kan ikke bety annet enn total fordrivelse av et helt folk, med alle tilgjengelige midler.

Vil «avvente» fortsatt folkemord

138 land har anerkjent Palestina og dermed konfrontert Israels ekspansjons- og utryddelsespolitikk. USA-puddelen Norge vil derimot «avvente» til folkemordet og fordrivelsen i verste fall ender opp med en palestinsk enklave i Sinai.

Den eneste mulige fredsprosessen er at staten Israel må opphøre i sin nåværende form. Den tidligere FN-toppen Craig Mokhiber sier det som må sies i sitt avskjedsbrev: «Vi må støtte etableringa av én demokratisk, sekulær stat i hele det historiske Palestina, med like rettigheter for kristne, muslimer og jøder», noe som innebærer «oppløsning av det djupt rasistiske, settler-koloniale prosjektet og en slutt på apartheid over hele landet».

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre