27 september 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Foto: <a href="https://unsplash.com/@iosjr?utm_content=creditCopyText&utm_medium=referral&utm_source=unsplash">MOHAMED OSAMA</a> fra <a href="https://unsplash.com/photos/people-inside-bus-qoyFxkolN40?utm_content=creditCopyText&utm_medium=referral&utm_source=unsplash">Unsplash</a>   Også bussbillettene blir stadig dyrere i et kriseramma Egypt. Foto: MOHAMED OSAMA fra Unsplash

Egypterne er tynget av fattigdom og forverra leveforhold som følge av lave lønninger, voldsomme prisstigninger og en valuta som har kollapset.

Høye priser, inflasjon og økende skatter har ført til et egyptisk opprør mot dyrtida. En skriftlærd ved Al-Azhar universitetet, sjeik Imam Ramadan Imam, har utstedt en egen fatwa som gir egypterne «lov» til å ta for seg av drikkevann, strøm, gass og drikkevann uten å betale for det.

«Vi stjeler fra dem som stjeler fra oss», uttaler imamen. «Siden regjeringa kaller det å ta tilbake rettigheter for ’tyveri’, sier jeg til dere: «Stjel det som rettmessig er ditt fra de som gjorde det forbudte tillatt og det tillatte forbudt.» Sjeiken er suspendert fra sin stilling ved universitetet.

Mer enn 30 prosent av egypterne lever under fattigdomsgrensen, mens 60 prosent enten er fattige eller står i fare for å bli fattige, ifølge data fra Verdensbanken. Eksperter spår at antallet fattige mennesker i Egypt vil øke, ikke minst i den såkalte middelklassen. Det egyptiske pundet har svekket seg fra 18 til 49 pund mot amerikanske dollar og er nær kollaps.

Regjeringa i Kairo bestemte seg for å heve strømprisene med 17 prosent i august. Dette er den andre økninga i år, og betyr at elektrisitetsprisen har økt mer enn 1300 prosent siden general Al-Sisi kom til makta i 2014.

Andre økninger i år omfatter prisene på brød, medisiner, drivstoff, gass, vann og internett, samt tog- og bussbilletter, offentlige gebyrer, skoleutgifter og medisinske tjenester på offentlige sykehus.

Kilde: Middle East Monitor