27 september 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Fra en demonstrasjon på Kongsberg 26. januar 2024. © Foto: Ingvild Mjoen Sausjord / Palestinakomiteen. «Denne fabrikken bidrar til folkemord.» Fra en demonstrasjon på Kongsberg 26. januar 2024. © Foto: Ingvild Mjoen Sausjord / Palestinakomiteen.

Våre bånd til USA gjør oss delaktige i folkemordet, skriver Kjell Stephansen, nestleder i Palestinakomiteen.

USA leverer store mengder våpen til Israel. De er dermed medskyldig i Israels folkemord i Gaza. Samtidig samarbeider norske våpenprodusenter tett med amerikanske våpenprodusenter, og mye norskprodusert forsvarsmateriell og teknologiutvikling inngår i de amerikanske våpensystemene som USA sender til Israel. Oljefondet tjener grovt på sine våpeninvesteringer. Dette gjør Norge medskyldig i folkemordet, og det må få konsekvenser for vårt forhold til USA.

Kjell Stephansen. Foto: Privat.Norges våpenindustri har tette bånd til USA. Samarbeidet om produksjon av jagerflyet F-35 med amerikanske Lockheed Martin har gitt store kontrakter. Ifølge Forsvarsdepartementet leverer 6 norske bedrifter deler til F-35. Det er Kongsberg Defence & Aerospace, Kitron, Berget AS, GKN Aerospace, Kongsberg Aviation Maintenance Services og Ritek AS. I tillegg til dette leverer Kongsberg JSM-missiler og Nammo APEX-ammunisjon. Per juli 2020 har dette generert produksjonskontrakter på mer enn 7,5 mrd. kroner hos norsk industri. Alle Israels F-35 har norske deler.

Våpen til Israel via USA

USA er suverent største mottaker av norske våpen og våpendeler. I 2022 var eksporten av våpen til USA på 2,2 mrd NOK. Total norsk våpeneksport var da 7,7 mrd NOK. Kongsberg samarbeider tett om teknologiutvikling med amerikanske RTX (tidligere Raytheon) Kongsberg beskriver på sine hjemmesider samarbeidet om missilproduksjonen som «The KONGSBERG/Raytheon team». RTX-missiler eksporteres til Israel.

nammo ut av gazaFoto: Revolusjon/jsNammo eksporterer store mengder ammunisjon og rakettmotorer til USA, Chemring Nobel selger rakettdrivstoff, GKN Aerospace produserer deler til missiler og droner. I tillegg selger norskeide fabrikker i USA våpen til Israel, for eksempel M72 fra Nammo Arizona. Alt dette er i bruk i det pågående folkemordet i Gaza.

Det norske utenriksdepartementet vurderte Norges forpliktelser etter at den internasjonale domstolen (ICJ) i vinter uttalte at Israel begår et plausibelt folkemord i Gaza. En av de viktige kriteriene for å frikjenne Norge fra å være medskyldig i dette, var at vi ikke eksporterer våpen til Israel direkte.

Ut fra dette må altså UD mene at er USA medskyldig i Israels folkemord i Gaza. Alle fornuftige tanker sier selvfølgelig det samme. USA er hovedleverandør av våpen til Israel. Utenriksminister Blinken og president Biden har riktignok forsiktig truet med å stoppe våpenleveransene hvis ikke Israel kriger litt «snillere», men så langt har Israel fått det de har pekt på.

Norge er delaktig

Reuters meldte 29. juni at USA mellom annet har sendt 14000 MK 84 bomber til Israel siden 7. oktober. Dette er megabomber på nesten ett tonn som Israel bruker til å bombe Gaza flatt. FN har konkludert med (UN Report A/HRC/29/CRP.4 side 62-63) at bruk av slike bomber i tettbefolkede områder er en krigsforbrytelse. USA er medskyldig i Israels folkemord i Gaza. USA bryter Folkemordskonvensjonen og motarbeider FNs arbeid for våpenhvile og fred. Dette må få konsekvenser for Norges forhold til USA.

Våre bånd til USA gjør oss delaktig i folkemordet. Men vi har en regjering som har knyttet Norge tettere til USA enn noen gang i historien.

Våre bånd til USA gjør oss delaktig i folkemordet. Men vi har en regjering som har knyttet Norge tettere til USA enn noen gang i historien. Vi har fått amerikanske baser på norsk jord, og vi har en våpenindustri som er totalt avhengig av samarbeid med de store amerikanske våpenprodusentene.

Norske topp-politikere forsvarer dette med å si at dette samarbeidet er nødvendig for å sikre arbeidsplasser, utvikle norsk våpenproduksjon, og dermed sikre Norge mot angrep fra Russland. Med andre ord: Norsk sikkerhet er avhengig av USAs krigføring og USAs våpenleveranser til Israel. Palestinske liv er en beklagelig omkostning i vår militære opprustning. For å sette det på spissen: Norge vil bruke palestinske barn som skjold mot russiske raketter.

Teksten fortsetter under bildet.

Protest mot våpenlobbyens konferanse på Sørenga i Oslo, juni 2024. CC BY-NC Revolusjon

Vi er ikke ferdige her. Oljefondet har store investeringer i amerikansk våpenindustri som forsyner Israel med våpen, for eksempel aksjer for 8,3 milliarder kroner i General Dynamics. De produserer MK 84 megabombene nevnt over. Norge er med på å finansiere folkemordet, Oljefondet tjener penger hver gang Israel bomber og dreper palestinske barn i Gaza.

Jeg har sett nærmere på åtte store våpenselskaper som Oljefondet har aksjer i. Alle produserer våpen som havner i Israel. Verdien av aksjene i disse selskapene er ifølge Oljefondets halvårsrapport nå 58,8 milliarder NOK. Verdiøkningen på 17,8 milliarder NOK (43 % økning) siden nyttår skyldes 3 faktorer; svakere norsk krone, økning i aksjekurser, og Oljefondets oppkjøp/nedsalg for noen av selskapene. Oljefondet har økt eierandelen i Rheinmetall, General Electric og RTX betydelig det siste halvåret.

Generasjon Gaza gir håp

Sju store amerikanske fagforeninger som representerer 6 millioner medlemmer har nå stilt krav om at USA stanser våpenstøtten til Israel. Amerikanske studenter har i tusenvis demonstrert på universitetene, og viktige institusjoner har deinvestert fra israelske selskaper. Tusenvis av mennesker demonstrerte da Netanyahu talte til kongressen 24. juli.

Vi har lenge sagt at Palestina ikke kan bli frigjort uten at USAs støtte til den aggressive sionismen opphører. Og det finnes håp, det amerikanske samfunnet er ikke lenger en monolittisk støttespiller for Israel. USA er i ferd med å få en generasjon Gaza, slik USA hadde en generasjon med krigsmotstandere mot Vietnamkrigen på 1970-tallet, som da presset fram en slutt på krigen.

På 70-tallet fikk 800 amerikanske soldater som deserterte fra Vietnam-krigen politisk asyl i Sverige. Amerikansk ungdom fikk en politisk støtte fra Europa som ble avgjørende for antikrigskampen.

I stedet for å støtte USAs våpenindustri og USAs krigseventyr må Norge bli en alliert med den amerikanske antikrigsbevegelsen. Vi må utvikle en felles front som stanser norsk og amerikansk støtte til folkemordet i Gaza. Dette er en lang vei å gå. Den blir ikke kortere av at politikere og partier som sier at de er fullt og helt for et fritt Palestina bidrar til å knytte Norge tettere til USA.

Dette er en artikkel fra Revolusjon nr. 65, september 2024.