tirsdag 28 juni 2022

La oss tenke oss at stormakta Kina, med støtte fra Japan, har okkupert Norge og tillyser valg under oppsyn av allestedsnærværende kinesiske militærpatruljer. Alt som ledd i «gjeninnføring av demokratiet»!
intervju
KFI aksjonerte mot farsevalget i Irak
En av historiens største valgfarser er under oppseiling i Irak. «Valget» den 30. januar skal voktes av amerikanske bajonetter. Det er et «valg» der det mest toneangivende irakiske partiet, med tre millioner medlemmer, er forbudt. Det er et valg som blir boikottet av mer enn femti partier med ulikt religiøst og politisk ståsted.
Ethvert parti og enhver uavhengig kandidat som ikke anerkjenner den «midlertidige grunnloven» diktert av USA, er automatisk utestengt.

Overført på norske forhold: La oss tenke oss at stormakta Kina, med støtte fra Japan,  har okkupert Norge og tillyser valg under oppsyn av allestedsnærværende kinesiske militærpatruljer. Den norske Grunnloven er revet i stykker, og kineserne har diktert en ny forfatning som blant annet forbyr nasjonalt eierskap og råderett over oljeressursene i Nordsjøen. Arbeiderpartiet er forbudt, mens Senterpartiet, SV, RV, Venstre, KrF og Kystpartiet erklærer valgboikott. Folkeopprøret i Drammen, Tromsø og Trondheim er knust, disse byene ligger i ruiner og innbyggerne er utelukket fra å stemme.
Finnes det et menneske ved sine fulle fem som ville påstå at dette var et demokratisk valg? Ville det norske folket noensinne tilgi stater som ga sitt samtykke til en sånn farse med erklæringer om at «dette er ledd i gjeninnføring av demokrati i Norge»?
Svaret gir seg sjøl – for alle andre enn den norske regjeringa og et Storting som ser ut til å ha glemt okkupasjonsårene 1940-45 og kampen for frihet og uavhengighet. Attpå til i et år der Norge skal feire 100 år som suveren stat.

Men som human og styrtrik oljenasjon vet vi kanskje best hva slags demokrati som er til pass for arabere og kurdere. Særlig når vi vet at de har ambisjoner om å gjenvinne nasjonal kontroll over sine formidable oljeressurser?

Jan R. Steinholt
Komiteen for et fritt Irak


Innlegget sto på trykk  i Dagsavisen, Klassekampen og Friheten.