torsdag 11 august 2022

Azov-bataljonen. Bildet er tatt i 2014 og publisert på Flickr av den amerikanske tankesmia Atlantic Council. CC BY-NC-SA Atlantic CouncilAzov-bataljonen. Bildet er tatt i Mariupol i 2014 og publisert på Flickr av den amerikanske tankesmia Atlantic Council. CC BY-NC-SA Atlantic Council.

NRKs romantisering av nynazister gir meg frysninger, skriver Marielle Leraand.

Nå må NRK gi seg. «Azov-regimentet: Høyreekstrem trussel eller vanlige soldater?» Det er overskriften på en NRK-artikkel.

I det som i første omgang ser ut som en «opplysningsartikkel» om Azov-regimentet, skjer likevel følgende: I løpet av artikkelen føres leseren inn i en nærmest deilig nasjonalromantisk «normalisering» av Azov. Konklusjonen fra NRK er at de er «vanlige soldater». De er ikke farlige.

Det klippes inn sitater fra utplukkede forskere.

Og inntrykket forsterkes og understrekes ved sitater fra «en helt vanlig dame fra Ukraina». Det er bare helt vanlige soldater dette.

NRKs utpekte forskere sier så at de muligens er litt «nasjonalistiske». «Nasjonalistiske»? Her har man muligens snubla litt i begrepsbruken. Det er en viss forskjell på «nasjonalistisk» og «nynazistisk».

Det sies videre at Azov-regimentet er å sammenligne med «Heimevernet» her i Norge. Helt riktig. Men et «nasjonalistisk» (i betydningen nasjonalromantisk) Heimevern er kanskje ikke så ille? Et nynazistisk Heimevern, derimot… Med Wolfsangel (ja, det fra 2. verdenskrig) som sitt symbol. Det «glemte» NRK å melde...

Og det romantiseres noe helt utrolig fra NRKs side. Med bruk av bilder. Det er et bilde av hvite barn og ungdommer som samles på Azov sin ungdomsleir.

De leker med å sette sammen et våpen. Men de ser så glade ut. Og alt er bare en gøyal barnelek på en hvilken som helst sommerdag.

Jeg kjenner jeg får skikkelig frysninger av hele greia.

Teksten er opprinnelig publisert på Facebook-profilen til Marielle Leraand og gjengis med hennes samtykke.