fredag 26 februar 2021

Pavel Grudinin, landbruksmillionær og presidentkandidat for RFKP.

Russisk presidentvalg 18. mars: Etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991, ble det sovjetiske revisjonistpartiet gjenetablert i Russland under navnet Den russiske føderasjonens «kommunistiske» parti (KPRF). Partiet prøver å høste politisk gevinst av den sosialistiske arven samtidig som det spiller på russisk sjåvinisme. KPRF har i år en millionær som presidentkandidat, Pavel Grudinin. Han etterfølger Gennadij Sjuganov, som har ledet partiet siden 1993.

Grudinin utfordrer dermed sittende president Vladimir Putin ved presidentvalget 18. mars. Skjønt utfordrer er neppe et helt dekkende uttrykk. Grudinin har bakgrunn fra partiet Det forente Russland, der han var medlem fram til 2010 og aktiv støttespiller for Vladimir Putin. Partiet han stiller til valg for nå, KPRF, støtter da også Putins linje i de fleste vesentlige spørsmål.

Grudinin bestyrer et landbrukskompleks som går under sitt gamle og i dag høyst misvisende navn: Statsbruket Lenin. Han har oppgitt en inntekt på 157 millioner rubler (21 millioner kroner) de siste seks åra. Kollektivisering eller renasjonalisering av jorda står sjølsagt ikke på valgprogrammet.

Ved presidentvalget i 2008 fikk Gennadij Sjuganov 18 prosent av stemmene i første valgomgang.