tirsdag 24 mai 2022

roedt_logoLandsmøtet til Rødt i slutten av mai bragte Rødt enda et skritt mot høyre.
Nestleder Bjørnar Moxnes. Pressefoto fra Rødt.
Bjørnar Moxnes er ny nestleder. Pressefoto fra Rødt.

Den nye nestlederen, Bjørnar Moxnes, er blitt partiets kronprins. Han representerer den nye unge garden av sosialdemokrater som skal være et venstrekorrektiv til Det kongelige norske Arbeiderparti. Han er partiets sannsynlige førstekandidat i Oslo om et år og vil bygge seg opp som stortingskandidat til neste valg.

Partiets nye prinsipprogram avsverger de sosialistiske forsøkene og beskriver sosialismen som noe i likhet med vårt nåværende politiske system. Tåketale istedenfor politiske prinsipper preger programmet, som vil bli lagt i skuffen til neste gang det skal omskrives.

Forsøk fra noen delegater på å få inn mer revolusjonær tenking ble stort sett nedstemt, men mange med revolusjonære ryggmarksreflekser fikk inn en setning i siste avstemning: «En sosialistisk revolusjon vil ikke kunne seire uten at borgerskapet avvæpnes og at folket tar kontroll over militærmakta». Vedtaket ble fattet med 56 mot 50 stemmer. Det vil nok fungere som revolusjonært alibi ei stund framover, uten at det får noen praktiske konsekvenser for den politiske kursen.