19 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Nei til EUs landsmøtevignettI dag er det 15 år siden folkets nei nummer to til norsk medlemskap i Den europeiske union (EU). Nei til EU feirer og avholder landsmøte i disse dager.

Gro Harlem Brundtland kuppet igjennom EØS-avtalen i 1992, i tilfelle folket skulle komme til å stemme «feil» i 1994 – som vi også gjorde. Siden har alle norske regjeringer, med EØS-avtalen som sklibrett, sørget for at Norge er blitt mer og mer integrert i EU. Stikk i strid med den uttalte folkeviljen. Med få unntak blir det som vedtas i Brussel implementert i norsk lovverk.

EØS-avtalen er like fullt noe annet enn medlemskap. Avtalen gir Norge en reservasjonsrett (vetorett) som regjeringene, uansett kulør, later som om det er uråd å bruke. Det er sjølsagt sprøyt. Det tredje Postdirektivet og Datalagringsdirektivet som ligger på bordet er anledninger der reservasjonsretten kan og må brukes. I forhold til Datalagringsdirektivet er det tverrpolitisk enighet, minus Ap, om at det representerer et uakseptabelt inngrep i den personlige frihet. Landmøtet i NtEU vedtok lørdag en egen uttalelse der det bl.a. heter:

Nei til EUs landsmøte krever at Stortinget benytter den legitime reservasjonsretten i EØS-avtalen til å forhindre at datalagringsdirektivet blir norsk lov. Retten til privatliv er en sentral del av demokratiet. Vi ønsker ikke et samfunn der personvernet og rettssikkerheten svekkes for alle innbyggere for å oppnå usikre gevinster i terroristjakt og kriminalitetsbekjempelse.

Nei-flertallet holder stand etter alle disse åra. Lisboatraktaten er et stort skritt i retning av EU som byråkratisk superstat, og gjør det om mulig enda mindre fristende enn før å bli en delstat styrt fra Brussel. Nei til EU feirer folkets seier i 1994 samtidig som organisasjonen avholder sitt landsmøte. NtEU kan skilte med nesten 30.000 medlemmer til tross for flere år med tilsynelatende stillstand i den norske EU-debatten.

Vi ønsker Nei til EU et godt og framgangsrikt landsmøte, der viljen til fortsatt kamp mot EU og EØS nok en gang vil bli stadfesta – en kampvilje som bæres oppe av tusener av fotsoldater i hver krik og krok av landet, aktivistene som utgjør den ukuelige ryggmargen i den norske EU-motstanden.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre