lørdag 29 januar 2022

Ingenting er som sprek norsk imperialisme. Arbeiderpartiets næringspolitiske talskvinne Gunvor Eldegard mener det vil være positivt hvis Hydro kjøper sin kanadiske aluminiumskonkurrent Alcan.
- Det er sprekt og spennende hvis Hydro har tenkt å satse så stort internasjonalt,
sier Eldegard, som er nestleder i Stortingets næringskomité, til Dagsavisen.

Det er uvisst om Arbeiderpartiet mener at salget av Hydro Polymers med 360 norske arbeidsplasser til det britiske Ineos Capital Ltd. for 4,2 milliarder kroner var like sprekt. Men det er unektelig spennende for de ansatte om de får beholde jobbene sine.

Staten eier i dag 44 prosent av Hydro. Eierandelen vil gå ned hvis Hydro kjøper Alcan. Skal statens eierandeler i selskapet opprettholdes, vil det i så fall koste 100 milliarder skattekroner. Hydros anslåtte markedsverdi er 84 milliarder kroner, mens Alcan takseres til 222 milliarder kroner. Ifølge canadiske medier går ryktet ut på at Hydro har tenkt å by 180 milliarder kroner (30 milliarder dollar) for Alcan for å bli verdensgigant på aluminium.

I samband med salget av Hydro Polymer sier en lettere frustrert SV-representant ifølge ANB at «Den rødgrønne regjeringen har lagt et godt grunnlag for en god eierskapspolitikk i årene framover, men det ser ikke ut som om Hydro har tenkt å finne ut om den kan virke for dem».

For oss ser det ut til at de rødgrønnes eierskapspolitikk virker helt utmerket. For Hydro.

Og det var saktens meninga.