tirsdag 28 juni 2022

«Regjeringen ønsker å støtte opp under det viktige arbeidet som det egyptiske folk nå skal ta fatt på», sier statsminister Stoltenberg i en pressemelding 11. februar. Ikke et takkens ord til gode gamle Hosni Mubarak, som Norge har støttet og lekt fredspartner med de siste tretti åra. Det var ufølsomt av Jens, synes vi.

Siden Jonas og Jens som kjent mener at følelser ikke skal styre asyl- og flyktningepolitikken, ligger vel Hosni tynt an hvis han finner på å lande på Gardermoen.

Men tro nå ikke at Ap-statsrådene dermed ikke bryr seg om følelser! I sin utenrikspolitiske redegjørelse for Stortinget forleden poengterte utenriksminister Jonas Gahr Støre følgende:

«Vi skal ikke undervurdere følelsenes betydning i utenrikspolitikken. Kollektive følelser kan styrte et regime, som i Tunisia, få det til å vakle, som i Egypt …»

Norge har i årevis forsynt regimet i Egypt (og Saudi-Arabia) med våpen. Ikke for profittens skyld naturligvis, bare sånn i tilfelle følelsene skulle ta overhånd blant arabiske fattigfolk. Kongsberg-gruppen aleine har derfor solgt våpen for 100 millioner kroner til Mubarak.

Kanskje Jonas og Jens skulle forsøke seg som sportsjournalister og spørre egypterne – etter å ha minnet dem om Norges og DnAs årelange støtte til Mubarak: – Hva føler dere nå?

Vi ser ikke bort fra at svaret kan bli preget av ukontrollerte kollektive følelser.