onsdag 18 mai 2022

ratman_pd
Klovn, rotte eller medlem av Nobelkomitéen?

public_domain_icon

via Wikipedia (public domain).

Dagen før fredsprisutdelingen er det full rottejakt i Oslo rådhus, melder nrk.no

Slemme tunger vil hevde at nyhetsverdien her må ligge i at man endelig har begynt å jakte på rottene som søker tilhold i bygningen, både til hverdags og spesielt under offisielle seremonier. Vi iler derfor til med å understreke at det er pelskledde gnagere som skal fanges, ingen feller legges ut for de tobeinte politiske drøvtyggerne med faste sitteplasser.

Talsperson Jiang Yu i det kinesiske utenriksdepartementet har foreløpig ikke fått med seg rottehistorien. Hun velger å betegne Nobelkomiteen som en gjeng med klovner.

Her synes vi kineserne går vel langt. Å se Thorbjørn Jagland i manesjen og høre ham som ordsjonglør kan være særdeles underholdende, men klovneriet er komplett utilsiktet fra aktørens side. Og er man da en ordentlig klovn?

Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad er heller ikke akkurat barnas favoritt som sirkusartist og moromann. Men når han står fast på at det var veldig riktig å gi prisen til mikrokreditthaien og svindleren Mohammad Yunus og hans Grameen Bank i 2006, for i neste åndedrag å insisterer på at ingen prismottaker er blitt så grundig utredet, må man jo bare trekke på smilebåndet.

Enda bedre blir det når Lundestad selvkritisk fastslår at Nobelkomiteen faktisk har begått én stor forsømmelse gjennom tidene. Den består i at EU ikke har fått fredsprisen.

Akkurat den blemmen skal vel han og Jagland få rettet opp til neste år.

Med ett blir det – dessverre – uråd å si seg uenig med det kinesiske utenriksdepartementets mildt udiplomatiske ordbruk.