torsdag 26 mai 2022

Streikende hotellansatte i 2002.
Hotell- og restaurantansatte fikk igjennom sine hovedkrav i 2002 etter en måneds streik. – Dumt av dem, ifølge riksmeklerinnen.
Hadde det ikke vært for streiken i Petroleum Geo-Service (PGS) i mai, hadde 2009 vært et streikefritt år, jubler LO-organet  Fri Fagbevegelse. Den partsuavhengige, nøytrale osv. riksmekler Kari Gjesteby istemmer: – Dette er veldig gledelig. Streiker er dyrt og dumt, sier Gjesteby til FF.

Hun presiserer klokelig ikke hvem det er mest dyrt og dumt for.

Vår første kvinnelige riksmekler er pensjonert direktør i Norges Bank, tidligere justisminister, skipsfartsminister med mer. Hun syntes det ble for drøyt med 600.000 i pensjon fra Norges Bank i tillegg til de velfortjente 1,4 millioner hun får for jobben med å sikre klassefred i Kongeriket, og hun viste forbilledlig moderasjon ved å takke nei til bonusen.

På bakgrunn av hennes karakteristikk av streik som kampmiddel finner «arbeidstakernes organ» FF det påkrevd å spørre arbeidsfredens vokter om dette betyr at streikevåpenet er uaktuelt?
– Nei, det betyr det ikke. Det er reelt selv om det ikke blir brukt, svarer riksmekleren.

Formodentlig på samme måte som streikeretten er reell, bare oljearbeiderne ikke bruker den?

Når riksmekleren ikke ble fullt så dyr som hun kunne blitt, så er hun sannsynligvis heller ikke så dum som man kan få inntrykk av.